Categories: Stil de viaţă

Dacă nu reușești să slăbești deși ții dietă sau te îngrași nejustificat, de vină ar putea fi aceste boli

Specialiştii clasifică obezitatea în două categorii: obezitate de tip I (asociată consumului alimentar excesiv şi sedentarismului) şi cea de tip II, provocată de diverse afecţiuni.

Cei care suferă “de glandă”, aşa cum se spune în popor, sunt cei mai predispuşi la îngrăşare. Cu ajutorul specialiştilor, am întocmit un top al celor mai frecvente boli care îngraşă.

Persoanele care nu slăbesc dacă țin dietă sau se îngrașă nejustificat sunt suspecte de câteva afecțiuni care se pot manifesta astfel.

Tot ce e posibil să aveți o tiroidă disfuncțională, ovare polichistice, diabet și chiar depresie.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul (tiroida “leneşă”) apare când glanda nu produce suficienţi hormoni, care să controleze consumul de energie. Afectează mai ales femeile de peste 45 de ani. Printre simptome se numără: creşterea nejustificată în greutate, oboseala, constipaţia, intoleranţă la frig, menstruaţii abundente sau subţierea firului de păr.

“Glanda tiroidă este responsabilă de metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor. Chiar dacă mănânci puţin, rata metabolismului bazal este scăzută, arderile sunt lente şi grăsimile se depun mai uşor. Şi disfuncţiile minore, care nu sunt depistate la control, pot avea efect de îngrăşare, mai ales în contextul sedentarismului”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. Hipotiroidismul se tratează cu medicamente de substituţie hormonală.

Diabet zaharat de tip II

Multe persoane care suferă de diabet zaharat de tip II se străduiesc să-şi controleze greutatea, însă majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la îngrăşare. Acestea stimulează corpul să producă mai multă insulină, pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, însă uneori nivelul acestuia scade atât de mult încât apare o senzaţie de foame intensă. Insulina duce la îngrăşare şi pentru că stimulează celulele să preia mai multă glucoză, care se acumulează ca ţesut adipos în loc să rămână în sânge.

Sindromul ovarelor polichistice

În cazul bolii polichistice, ovarele sunt acoperite cu o capsulă fibroasă, pe care foliculul ovarian nu reuşeşte să o rupă. Primul simptom este absenţa menstruaţiei-mai puţin de cinci cicluri mestruale pe an. Aproximativ jumătate din femeile care suferă de această boală au probleme cu greutatea, acneea şi pilozitatea excesivă. Tratamentul este de tip hormonal.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: