Sari la conținut

Ce le sfătuiesc specialiștii pe femeile care nu pot avea orgasm

Orgasmul feminin se manifestă prin contracţii succesive al vaginului şi eventual a uterului pe o perioadă de câteva secunde.

Orgasmul la femei, spre deosebire de bărbaţi, nu este necesar. Rolul lui este să ajute lichidul spermatic să ascensioneze spre uter. De aici s-a născut teoria conform căreia atunci când nu are orgasm, femeia nu doreşte, la modul inconştient, să aibă copii cu acel bărbat.

Pe de altă parte, orgasmul vine să pună capăt unei stări de excitaţie extremă care, dacă s-ar prelungi, ar duce la epuizarea creierului.

Irina, 21 de ani: ”Mi-am început viaţa sexuală la 16 ani şi pot spune că nu am simţit plăcere de la început, deşi am avut diverse relaţii. Chiar şi în momentul de faţă nu simt plăcere, dar nici durere. Deşi îmi iubesc prietenul nu am niciodata iniţiativă. Nu reuşesc să fiu total prezentă în timpul actului sexual (îmi vin în minte gânduri referitoare la micile problemele cotidiane). Ajung uneori la orgasm dar cu ajutorul masturbării. Prietenul meu se simte vinovat, dar eu ştiu că nu-i vina lui şi mă simt oribil. Sunt convinsă că sunt frigidă, dar ce pot face pentru a depăşi această problemă?”, spune Irina (21 ani).

Roxana Mischianu, medic psihiatru şi sexolog, spune că în acest caz, problema nu este frigiditatea, ci una emoţional-relaţională. ”În aceată zonă trebuie introduse modificări dacă doreşti să mergi mai departe cu acest partener, pentru că nu funcţionează ceva între voi din acest punct de vedere. Prietenul tău nu-ţi asigură relaxarea de care ai nevoie. În acest caz, amândoi trebuie să vă schimbaţi atitudinea din timpul preludiului, pentru că rolul preludiului este de-a induce relaxarea partenerei. Creierul femeii se „urneşte” mai greu din poziţia de lucru în poziţia relaxat şi de aceea are nevoie de timp. Ca urmare, ar trebui mărit timpul preludiului”, mai spun psihologul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel