Sari la conținut

De ce nu recomandă nutriționiștii ficatul de pui: ”Poate conține elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, în doze care pot ameninţa sănătatea umană”

Sursa pozei: www.mancare.ro.

Ficatul este un aliment contestat de nutritionisti: pe de o parte, este bogat in fier si alte elemente nutritive, pe de alta parte, este ridicat in colesterol și conține metale grele.

”În cazul animalelor crescute în condiţii improprii, mai multe studii au evidenţiat acumularea unor metale grele în organele acestora, în special în ficat. Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, în doze care pot ameninţa sănătatea umană. Aşadar, dacă nu cunoaşteţi proveninenţa alimentelor pe care le cumpăraţi, ar fi mai bine dacă aţi evita consumarea acestui organ’’, spune nutriţionistul Adina Rusu.

De asemenea, nutriţioniştii consideră că persoanele cu hipercolesterolemie sau cele care suferă de gută ar trebui să evite consumul acestui aliment.

Dacă provine de la animale crescute bio, ficatul este considerat o excelenta sursa de substante nutritive, are, de asemenea, o mare putere de stocare a toxinelor. Functia principala a ficatului este de a produce bila, care ajuta la eliminarea produsilor de metabolism din ficat.
Ficatul de pui contine cantitati mari de vitamina A si D si vitamina B12 si este o sursa buna de proteine. O cantitate insuficienta de vitamina A ar putea provoca intarzieri de crestere (la copii), piele uscata si tulburari de vedere, in special nocturna. Vitamina A creste rezistenta la infectii, in special in sezonul rece, iar vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase.

Vitamina D alaturi de vitaminele A si C stimuleaza si intaresc sistemul imunitar.

Ficatul de pui este una din sursele cele mai bogate in fier, zinc si seleniu, minerale cu rol important in stimularea imunitatii. Vitamina B12 este necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos.

Ficatul de pui previne anemia prin continutul ridicat de fier. Fierul din ficatul de pui (fierul hemic) se absoarbe in proportie de 10-30% fata de fierul din legume sau cereale (fierul nonhemic) a carui absorbtie este de doar 2-10%.

Mai mult, datorita continutului ridicat de acid folic, ficatul de pui are capacitatea de a imbunatatii fertilitatea. Ficatul de pui contine aproximativ 60 % din aportul zilnic de acid folic recomandat, bazat pe o dieta de 2.000 de calorii.

Cum sa alegeti ficat de pui bun?

Cumparati intotdeauna ficat proaspat, vrac sau ambalat si nu congelat. Verificati cu mare atentie termenul de valabilitate, deoarece ficatul este un aliment care se altereaza foarte usor. Ideal ar fi sa il gatiti cu cel mult 2 zile inaintea datei de expirare.

Ce trebuie sa stiti: Ficatul de pui trebuie tinut in apa rece, in frigider, pana lasa tot sangele. In acest fel, isi va pierde gustul amarui si nu se va intari la gatit. In acest interval, apa se schimba de cateva ori, pana va ramane curata, fara sange.

Ficatul se asociaza bine cu cereale, legume si verdeturi pentru aportul de glucide si fibre. Cu alimente bogate in vitamina C (salate) crescand absorbtia fierului.

Atata timp cat mancati ficat de pui cu moderatie, si minimizati consumul de alte alimente cu continut mare de colesterol si care sunt mai putin hranitoare, ficatul de pui poate fi o optiune inteligenta pentru o dieta sanatoasa.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel