Vrei sa tii o dieta pentru slabit, insa iti este aproape imposibil sa renunti la anumite alimente?
Felul in care te raportezi la hrana este mult mai complex decat poate parea la prima vedere. Alimentatia ta, de-a lungul anilor, spune multe despre tine, iar amprenta emotionala a mancarii este uriasa.
Nu poti renunta la unele alimente sau, dimpotriva, ai o reticenta inexplicabila fata de altele? Este timpul sa privesti in spate si sa intelegi mecanismele psihologice din spatele obiceiurilor tale alimentare.
Mancarea „interzisa” iti trezeste amintiri placute
Care este primul fel de mancare la care te gandesti cand auzi expresia „rasfatul copilariei”? Poate este vorba despre clatite, gogosi, sandvisuri cu unt si gem sau cartofi prajiti.
Aceste preparate fac parte din memoria ta si iti vor activa intotdeauna un sentiment de placere, siguranta sau fericire. De aceea, este extrem de greu sa renunti la ele, iar motivatia catorva kilograme in minus s-ar putea sa nu fie suficienta pentru tine.
Tiparele din copilarie inca exista
Te invitam sa faci un exercitiu simplu. Ia o foaie si un pix, apoi gandeste-te la momentele din jurul mesei in familie. Imagineaza-ti ca ai doar cativa anisori, iar parintii te cheama la masa. Ce iti spun? Ce convingeri despre mancare iti induc?
Multe persoane au auzit, in copilarie si adolescenta, replici ca „mananca tot”, „nu e politicos sa lasi mancare in farfurie” sau „altii nu au mancare, iar tu o risipesti”.
Toate aceste lucruri nu fac decat sa iti seteze in creier anumite idei gresite despre mancare. In plus, ele te fac sa te invinovatesti atunci cand nu mananci tot ce ti se ofera si te determina sa consumi prea multa mancare din obligatie.
Asadar, ideea de dieta pare contrara tuturor acestor principii.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…