Din cuprinsul articolului
Lipsa somnului poate sa fie rezultatul unor obiceiuri banale pe care ni le formam, fără sa ne dam seama. Te-ai gândit că alimentația îți poate afecta somnul? Ei bine, da. Un aliment consumat de mulți, principalul vinovat.
Dacă suferi de indigestie sau reflux acid, cel mai bine este să eviți alimentele picante sau sosul picant înainte de somn. Nu degeaba se spune că „Ești ceea ce mănânci”.
Alimentele pe care le consumăm dictează tot ce se întâmplă atât în interiorul organismului, cât și la exterior.
Mai exact, ceea ce consumăm ne poate afecta sănătatea, tenul, dar și greutatea. Sosul picant poate fi vinovat, de exemplu, de lipsa somnului, potrivit monitorulexpres.ro.
Cercetările au demonstrat de-a lungul anilor că alimentele, sosurile picante sau mâncărurile picante pot afecta calitatea somnului.
Oamenii de știință australieni consideră că există o legătură cu procesul organismului de termoregulare în urma indigestiei.
Așadar, dacă suferi de indigestie sau reflux acid sau ai o sensibilitate la ardeii iuți, cel mai bine este să eviți alimentele picante înainte de somn.
Aceștia conțin capsaicină, un ingredient activ care elimină catecolamina, care la rândul ei are un efect de stimulare a creierului.
De ce nu pot dormi noaptea? Pe lângă alimentație, există și alți factori care pot duce la insomnie. Stresul, somnul de după-amiază, program haotic de somn sau prea multă lumină în cameră.
Stresul
De foarte multe ori, dificultatiile de a adormi, precum si trezirile frecvente pe parcursul noptii se pot datora stresului.
Acesta poate sa reduca timpul petrecut in somn profund. Poate creste timpul petrecut in fazele mai usoare ale somnului, ceea ce face ca somnul nostru să fie mai vulnerabil la intreruperile cauzate de lumina sau zgomot.
Somnul de dupa-amiaza
Dormitul in timpul zilei a devenit o moda, mai ales acum când din ce in ce mai multe companii permit angajatilor sa-si ia o pauza pentru un pui de somn.
Somnul de dupa-amiaza poate sa fie benefic pentru unii oameni, dar in acelasi timp poate sa impiedice somnul de noapte.
Evitarea somnului în timpul zilei te pregăti mai bine pentru un somn continuu si odihnitor pe timpul noptii. Daca te simti prea obosit pot sa atipesti, dar nu mai mult de 30 minute si nu dupa ora 3 p.m.
Poti combate oboseala de dupa-amiaza cu o activitate stimulatoare, cum ar fi o scurta plimbare.
Majoritatea persoanelor cu un program neregulat de somn pot avea mai multe sanse de tulburari de somn, oboseala, accidente de munca, probleme cardiovasculare, etc.
Lumina puternica
Melatonina este un hormon natural cu rol crucial in starea de sanatate a organismului, secretat la nivelul creierului, odata cu lasarea intunericului.
Ea inhiba activitatea constienta a creierului, blocand capacitatea de concentrare si gandire si pregateste organismul pentru somn.
Lumina este principalul factor care influenteaza melatonina produsa de organism. Nivelul melatoninei in corpul persoanelor expuse mult timp la lumina albastra crestea mult mai lent. Această intarziere se mentinea de-a lungul intregii nopti.
Dispozitivele electronice nu trebuie folosite cu mai putin de 60 de minute inainte de ora de culcare. De asemenea, daca ne trezim in timpul noptii, specialistii recomanda sa evitam sa aprindem lumina.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…