Categories: Stil de viaţă

De ce nu este sănătos să mâncăm prăjeală des? Nutriționist: „Ea ne poate îmbolnăvi”

Prăjirea alimentelor este o practică des întâlnită pentru prepararea multor feluri de mâncare. Totuși, nutriționiștii avertizează că acest lucru poate fi foarte dăunător pentru sănătate, mai ales dacă mâncăm prăjit des.

Uleiul de floarea soarelui, spre exemplu, se află printre cele mai utilizate uleiuri. Acesta conține și acizi grași nesaturați, sănătoși pentru organism, dar și acizi grași saturați, care pot dăuna.

Temperatura uleiului contează foarte mult, iar medicii recomandă să o menținem la valori chiar mai scăzute de punctul de fierbere. Este indicat ca aceasta să nu depășească 180 de grade Celsius.

Marilena Murguleț, nutriționist, a dezvăluit la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sfaturi pentru Sănătate” de ce nu este bine să mâncăm prăjit foarte des.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prăjeală în fiecare zi?

„Ne face rău pentru că se eliberează prăjeala în corp. Se eliberează peroxizi, acrilamide şi tot ce înseamnă amidonul prăjit. Precum cel din făină, din cartofi sau gogoşi.

Cresc foarte mult secreţia glandelor digestive şi irită mucoasa tubului digestiv. Mai mult decât atât, vin cu un raport de grăsimi nesănătoase, care afectează glandele anexe. Prăjeala ne poate îmbolnăvi.

La fel şi fumul din prăjeală ne dăunează. De fapt, este şi indicatorul că am atins punctul de fierbere. Atunci, clar că mâncarea pe care o facem nu este sănătoasă. Acesta este semnul care face diferenţa”, a dezvăluit nutriționistul.

Să nu folosim ulei deja prăjit

„Recomandarea este să schimbăm şi să aruncăm de fiecare dată uleiul. Să nu creştem niciodată punctul de fierbere. Să nu depăşim peste 180°C, chiar dacă ştim că acel ulei are un punct de fierbere mai mare.

O altă recomandare este să nu reducem temperatura de gătit în timp ce preparăm mâncarea, pentru ca uleiul să nu intre în produs.

Dacă facem cartofi prăjiţi şi reducem temperatura focului, vom vedea cum cartofii, în loc să devină crocanţi, aceştia se vor înmuia şi vor absorbi o cantitate mare de ulei”, a mai spus nutriţionistul, potrivit sursei citate.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: