Din cuprinsul articolului
Vaccinul anti-COVID poate cauza anumite efecte adverse ușoare, precum febra și durerile musculare. Astfel, anumite persoane iau produse antitermice și analgezice cu rol preventiv imediat după imunizare. Cu toate acestea, experții în sănătate susțin că administrarea medicamentelor de acest tip poate influența în mod negativ formarea de anticorpi.
Specialiștii de la Școala de Medicină a Universității Duke din Statele Unite au concluzionat că răspunsul imun poate avea de suferit în urma administrării acestor tipuri de medicamente, potrivit DC Business.
Conform cercetătorilor americani, medicamentele antitermice și analgezice, precum paracetamolul, suprimă căile pentru transmiterea a anumitor semnale către celule. De exemplu, în cadrul unui experiment de laborator, s-a constatat că aspirina și ibuprofenul afectează activitatea unei proteine ce controlează expresia genelor de răspuns imun.
Alte antiinflamatoare nesteroidiene au alterat activitatea celulelor T, prin care organismul reușește să se apere împotriva virusului. De asemenea, aceste medicamente pot reduce capacitatea celulelor de a se reproduce și de a provoca moartea celulelor.
Analizele efectuate au arătat că o scădere a răspunsului imun s-a produs la persoanele care au luat medicamente, în scop profilactic, imediat după prima doză de vaccin, dar înainte ca temperatura corporală să sufere vreo schimbare.
În același timp, analgezicele și antipireticele nu pot anula complet efectul vaccinului, au subliniat experții americani. „Nu există așa ceva. Nu există vaccin care să nu funcționeze deloc din cauza analgezicelor”, au adăugat ei.
Cele mai frecvente reacții adverse se ameliorează în aproximativ 24 de ore. Acestea nu prezintă un risc ridicat și reprezintă reacția naturală a organismului la ser, respectiv a sistemului imunitar.
Printre cele mai întâlnite reacții adverse se află:
Printre reacțiile adverse mai severe, dar rare, se numără:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…