De ce nu este bine să speli carnea de pui înainte de preparare? Specialist: „Acestea reprezintă un transportor excelent pentru bacterii”

Deși multe persoane preferă să spele carnea de pui înainte de preparare, acest obicei poate dăuna sănătății. Carnea de pui poate conține bacterii și microoorganisme care se transferă și nu se distrug prin temperaturi scăzute. De aceea, un specialist recomandă ca acest tip de carne să fie pregătit în alte moduri.

Profesorul Tudor Rareș Olariu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a explicat cum ne putem feri de infecțiile cauzate de aceste bacterii, potrivit DC News.De multe ori, microorganismele prezente pe carnea de pui se pot transfera pe alte alimente. Din acst motiv, spălarea cărnii în timpul pregătirii altor garnituri sau feluri de mâncare (care nu sunt tratate mai apoi termic) poate pune sănătatea în pericol.

Carnea de pui se spală înainte de preparare? De ce este mai bine să nu procedezi astfel

„Carnea poate conține o serie de microorganisme – bacterii sau chiar paraziți – care pot să rămână în carne și să determine infecții. Există anumite temperaturi, cum este cea la care se prepară carnea, de peste 60 de grade Celsius, acestea în general distrug microorganismele.

Însă, atunci când este preparată mâncarea, chiar dacă spre exemplu carnea de pui este ținută la temperaturi mai scăzute, temperaturile scăzute nu garantează că aceste microorganisme sunt distruse, nicidecum. Pot să fie inactive, chiar și la temperatura de congelator, la -10/-20 de grade Celsius. Nu sunt distruse bacteriile care pot să determine o îmbolnăvire”, a explicat specialistul.

Bacteriile se transferă pe alte alimente

„Din aceste considerente, atunci când se prepară carnea, e bine să fie luate măsuri suplimentare de protecție. Dacă cumva se spală carnea, care poate să cuprindă firicele de sânge sau diferite fluide, acestea reprezintă un transportor excelent pentru bacterii, să ajungă spre exemplu pe tocător, în chiuvetă, pe tacâmuri, pe cuțite, în acest fel să se producă contaminarea.

Aceste contaminări pot să fie încrucișate. Dacă cineva care prepară carnea și prepară în același timp salată, bacteriile respective pot să ajungă și pe salată în timp ce este preparată, spălată în chiuveta respectivă. Indicațiile sunt ca, de regulă, atunci când este preparată carnea, să fie lăsată la urma meniului pregătit. Adică recomandările sunt să fie pregătite întâi legumele, fructele, salatele, iar la urmă carnea”, a adăugat Olariu.

 

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

25 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

55 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: