Din cuprinsul articolului
Plecarea unei persoane dragi este un eveniment tragic și, cu cât acea persoană ne era mai dragă, cu atât suferința ne afectează mai mult inimile. În aceste condiții, este lesne de înțeles că pupăm persoana decedată, pentru a avea sentimentul că am apucat cumva să ne spunem adio. Însă, în opinia experților, un astfel de gest prezintă o serie de pericole pentru sănătate.
Noaptea priveghiului ne poate costa sănătatea, spune Dr. Viktor Ivanovik.
Dr. Viktor Ivanovik, un medic din Moldova celebru pe TikTok, a decis să le explice oamenilor la ce riscuri se expun în momentul în care își sărută rudele decedate. Desigur, subiectul este unul sensibil, căci momentul despărțirii este crunt.
Deși mulți români respectă tradiția și sărută rudele decedate, medicii spun că gestul de „rămas bun” poate pune sănătatea în pericol.
„Niciodată nu săruta pe cel răposat! 9 ore după deces, țesutul corpului începe să se descompună. Bacteriile corpului în stare de descompunere prind să iasă la suprafață. Factori de risc: pierderea mirosului, practic în totalitate!”, a scris medicul Viktor Ivanovik, pe contul său de TikTok.
Mulții români au înțeles și au fost de acord cu explicațiile transmise de medic și par să fie de acord că nu merită să se expună unor riscuri, însă există și excepții.
„Mi-am pupat tatăl și aș mai face-o de un milion de ori! Pot să pierd și gustul și mirosul, este tatăl meu!”, „Sincer, nu cred că rezistă cineva să nu își pupe părintele pe mână sau frunte ultima oară. Eu am pupat mâna tatălui meu pentru ultima oară”, „Este greu când te desparți de cineva drag. Spre exemplu un copil, mamă, tată, frate etc. Poate aveți dreptate științific, dar într-o asemenea situație e greu”, au fost doar câteva dintre comentariile internauților, la clipul de pe TikTok al doctorului Viktor Ivanovik.
Ultima parte a slujbei de înmormântare este momentul despărţirii, al primirii ultimului salut, care se concretizează prin sărutarea cea mai de pe urmă dată mortului, potrivit crestinortodox.ro. Se pare că ultima sărutare, ca obicei mortuar, se dădea în vremurile vechi înainte de moarte.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…