Din cuprinsul articolului
Produse de patiserie, dimineața? Potrivit unul studiu, mulți români spun că nu au timp pentru masa de dimineață, iar 53% dintre respondenți susțin că principala cauză ar fi aceea că nu au la îndemână rețete simple care să se poată prepara rapid. În plus, atunci când iau micul dejun, prea mulți mănâncă alimente care nu le aduc aportul necesar de nutrienți
Obiceiurile alimentare sunt în directă legătură cu stilul de viaţă, iar românii sunt din ce în ce mai înclinați spre un regim sănătos.
„Se vorbește foarte mult despre viața sănătoasă tocmai pentru că foarte puțini o pun în practică. Dacă ar deveni rutină, probabil ca s-ar vorbi mai puțin despre ea.
Acest lucru este valabil și în cazul micului dejun. Este important și sănătos să mâncăm dimineaţa, iar acest obicei înseamnă normalitate și nu ar trebui să presupună un efort din partea nimănui. Corpul se trezește sărăcit de energie după 10 – 12 ore și are nevoie de combustibil, pentru că în prima parte a zilei lucrăm și parcurgem o etapă extrem de activă pentru care avem nevoie de resurse” spune Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentației și Nutriție.
Chiar dacă 86% dintre români sunt de acord ca micul dejun este cea importantă masă a zilei, doar 56% mănâncă în fiecare dimineaţă, iar o treime dintre aceștia admit că servesc micul dejun de maximum trei ori pe săptămână sau niciodată. 85% dintre cei care mănâncă micul dejun aleg să îl servească acasă, iar restul de 15% aleg să mănânce prima masă a zilei la birou sau în drum spre birou. Doar 50% dintre cei care mănâncă micul dejun mărturisesc că extrem de rar alocă între 5 și 15 minute pentru a sta la masă dimineaţa, timpul alocat în mod frecvent fiind mult mai redus.
Principalele motive pentru care nu luăm micul dejun sunt: lipsa senzaţiei de foame, lipsa timpului și teama de a nu se îngrășa. Primele opţiuni ale românilor pentru micul dejun sunt: ouă (75%), brânză (67%), pâine și cafea (65%), iaurt (58%), unt (55%), cârnaţi, șuncă și proteine de origine animală (51%).
Asta în condițiile în care micul dejun ideal recomandat de catre specialiști ar trebui să conţină fructe sau sucuri de fructe, fibre și proteine.
„De exemplu, dacă alegi pentru prima masă a zilei carbohidrați simpli, cum ar fi produsele de patiserie, aceștia nu vor furniza cantitatea de proteine necesară pentru fiecare masă. Acest obicei te va face să simți și mai mult foamea pe timpul zilei. Un mic dejun bogat în proteine va reduce poftele pe parcursul zilei, iar acest lucru ajută mult la controlarea apetitului. Hidratarea nu trebuie nici ea neglijată, corpul având nevoie și de lichide,” spune Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.
Merdenele, pateuri, croissante, toate au un miros îmbietor şi un gust, căruia puţini îi pot rezista, însă tot atât de puţini sunt şi cei care ştiu cât de dăunătoare sunt aceste produse.
Făină, zahăr, lapte pudră, sare, drojdie, unt sau margarină, ciocolată plus aditivi , emulgatori şi potenţiatori de aromă sunt ingrediente cu conţinut caloric mare, pline de grăsimi şi glucide şi toate se găsesc în compoziţia unui singur croissant. La ştrudele cu mere sau brânză, compoziţia pare a fi mai sănătoasă, dar în realitate provine din produse de bază de o calitate îndoielnică.
În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă.
„Majoritatea patiseriilor folosesc margarina pentru prepararea produselor, iar eu personal evit să consum grăsimi vegetale hidrogenate cum este margarina şi nu recomand nimănui să consume margarină nici nepreparată şi mai ales coaptă, cum se găseşte în pateuri, merdenele şi alte produse asemănătoare”, explică medicul nutriţionist Maria Coravu.
Ce este de făcut, însă dacă nu puteţi renunţa definitv, la foietaje? Le puteţi alege alege pe cele care folosesc unt, în locul margarinei, făina integrală în locul celei albe şi zahăr brun.
Dar moderaţia este regula de bază şi în cazul acestora pentru că au un conţinut caloric mare şi consumate în exces pot duce la obezitate.
,,Sigur că nu ne va otrăvi un pateu, problema este atunci când facem excese sau consumăm în fiecare zi astfel de delicatese”, a mai adăugat nutriţionistul.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…