Sari la conținut

De ce nu e bine să dormi pe burtă și care e cea mai sănătoasă poziție de somn

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla in corpul nostru in somn

De ce nu e bine să dormi pe burtă. Un somn odihnitor este vital pentru sănătatea organismului. Nu întâmplător, lipsa somnului este asociată cu diverse afecțiuni ale inimii, obezitate, probleme ale memoriei, diabet și chiar demență.

În ceea ce privește pozițiile de somn, cea mai frecventă poziţie de dormit este cea pe o parte. 57% dintre subiecţii unui sondaj de opinie, relizat pe 2.000 de persoane, dorm în această poziţie. Apoi, 17% aleg să doarmă pe spate, 11% pe burtă şi restul respondenţilor spun că schimbă poziţia de dormit în fiecare noapte, în funcţie de cum se simt confortabil.

Fiecare poziţie de dormit prezintă avantaje şi dezavantaje, însă de departe cel mai nepotrivit este somnul pe burtă, care poate duce la apariţia durerilor de gât, tulburări digestive şi probleme respiratorii, inclusiv sforăit.

Citește și: Ceaiul pentru somn recomandat de Ovidiu Bojor. Sedativ natural și leac pentru insomnie

Iată, așadar, câteva motive pentru care nu este bine să dormi pe burtă!

Duce la diverse afecțiuni în timp

Probabil una dintre cele mai abordate poziții de somn, dormitul pe burtă nu este recomandat pentru a avea parte de o odihnă de calitate. Totuși, medicii recunosc că cei mai mulți oameni gravitează involuntar spre poziția de somn cu care s-au obișnuit și care îi face să se simtă cel mai confortabil.

Dormitul pe burtă face imposibilă menținerea coloanei într-o poziție sănătoasă și, mai mult, pune presiuni pe mușchi, ceea ce poate afecta nervii, provoca amorțeli și furnicături.

Somnul pe burtă elimină sforăitul și ajută digestia, însă provoacă dureri de gât și de spate din cauza presiunii exercitate asupra gâtului. În plus, afectează circulația sângelui și îngreunează respirația.

Favorizează apariția ridurilor

Femeile ar trebui să fie îngrijorate şi pentru faptul că în această poziţie de dormit fermitatea sânilor are de suferit, iar ridurile faciale se formează mai repede, din cauza contactului prelungit al feței cu suprafața de dormit.

Somnul pe spate, cel mai sănătos

Medicii recomandă dormitul pe spate, acesta se pare că este cel mai sănătos. Dormitul pe spate previne durerile de ceafă, de spate și ajută la alinierea corectă a coloanei vertebrale. Chiar dacă dormitul pe spate nu îi avantajează pe cei care sforăie, este ideal pentru prevenirea ridurilor și coșurilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel