Categories: Stil de viaţă

De ce nu e bine să dormi dezbrăcat când e cald afară. Avertizarea specialiștilor

De ce nu e bine să dormi dezbrăcat. Chiar dacă vremea e extrem de călduroasă, oamenii sunt avertizați să nu renunțe la pijamale în dorința de a se răcori, deoarece acest lucru ar putea perturba somnul și cauza disconfort.

Experții în somnologie de la Winstons Beds au identificat șapte motive pentru care dormitul complet dezbrăcat poate fi extrem de inconfortabil. Fără îmbrăcăminte care să absoarbă transpirația, cei care dorm goi pot constata că se trezesc lipicioși și cu așternuturile  inconfortabil de umede pe parcursul nopții.

Îmbrăcămintea de noapte ușoară poate ajuta, de asemenea, la reglarea temperaturii, contribuind la absorbția umidității și prevenind supraîncălzirea. Pe de altă parte, dormitul dezbrăcat poate predispune la frisoane nocturne, în special dacă există o briză sau o scădere bruscă a temperaturii.

Un purtător de cuvânt al WinstonsBeds.com a declarat: „Când căldura pare necruțătoare, ideea de a renunța la orice strat de haine înainte de a merge la culcare poate fi tentantă.

„Dar înainte de a renunța la pijamale, ar fi bine să te gândești de două ori, deoarece dormitul în pielea goală s-ar putea să nu fie la fel de revigorant pe cât pare.

„Mai puține haine ar putea însemna mai puțină căldură reținută pe piele, dar înseamnă, de asemenea, că sistemul natural de răcire al corpului – transpirația – nu are unde să plece. Fără bariera absorbantă a pijamalelor ușoare, transpirația se poate aduna pe piele, făcându-te să te simți lipicios și inconfortabil.

„De asemenea, crește contactul direct între piele și așternuturi, ceea ce ar putea duce la acumularea de transpirație, uleiuri și alte fluide corporale pe lenjerie.”

Iată de ce nu e bine să dormi dezbrăcat când e cald afară:

Absorbția crescută a transpirației

Când este cald, corpul tău transpira mai mult. Fără îmbrăcăminte care să absoarbă transpirația, aceasta se poate aduna pe piele, făcându-te să te simți lipicios și inconfortabil. Așternuturile ar putea deveni, de asemenea, umede, creând un mediu de somn neplăcut.

Probleme de igienă

Transpirația, uleiurile corporale și alte fluide pot fi transferate ușor pe așternuturi, ceea ce poate duce la probleme de igienă sau chiar iritații ale pielii. Acest lucru poate conduce, de asemenea, la nevoia de a spăla mai frecvent lenjeria.

Reglarea temperaturii

Îmbrăcămintea de noapte ușoară care lasă pielea să respire poate ajuta la reglarea temperaturii corpului mai bine decât dormitul dezbrăcat. Materialele din bumbac sau cele care absorb umiditatea pot îndepărta transpirația de pe corp, menținând răcoarea și confortul.

Riscul de frisoane

Chiar și atunci când este cald, temperatura corpului poate scădea în timpul nopții, iar fără îmbrăcăminte, s-ar putea să îți fie prea frig dacă există un curent de aer sau dacă temperatura scade brusc.

Iritații ale pielii

Contactul direct cu materialele din care sunt făcute așternuturile, mai ales dacă acestea sunt aspre sau nu sunt foarte respirabile, poate provoca iritații ale pielii. Îmbrăcămintea acționează ca o barieră, reducând frecarea și protejând pielea.

Confortul și securitatea personală

Unele persoane se simt mai în siguranță și mai confortabile când dorm cu cel puțin o parte de îmbrăcăminte pe ele, chiar și în vreme caldă. Sensibilitatea fabricii de pe piele poate fi liniștitoare și ajuta la relaxare.

Alergii sau sensibilități

Dacă ai alergii sau sensibilități, contactul direct cu așternuturile care ar putea conține acarieni de praf sau alți alergeni ar putea declanșa reacții. Pijamalele pot oferi o barieră protectoare.

Recent Posts

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

13 minute ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

33 de minute ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

43 de minute ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

53 de minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

o oră ago

Citeste si: