Sari la conținut

De ce nu ar trebui să excluzi definitiv din dietă alimentele care conțin gluten

Glutenul este o proteină care se găsește în componența boabelor de grâu, orz sau secară. Mulți oameni apreciază glutenul întrucât acesta oferă consistență și un gust special alimentelor: pizza devine mai elastică, pâinea are textura spongioasă iar supele și sosurile pot fi mai delicioase.

În cazul celor care suferă de boala celiacă (intoleranța la gluten care se manifestă prin diaree cronică sau constipație, dureri de stomac și balonări, pierdere bruscă în greutate, anemie, oboseală și infertilitate) alimentele care nu conțin această proteină pot fi de real ajutor, însă pentru persoanele sănătoase o dietă fără gluten nu aduce niciun beneficiu. Cerealele integrale care conțin gluten sunt surse importante de fibre, vitamine și minerale, iar dietelor fără gluten le lipsesc fibrele, fierul, calciul, vitamina B12, fosforul și zincul.

„Este adevărat că o dietă fără gluten ajută la pierdere kilogramelor în plus prin faptul că limitează foarte mult ceea ce putem mânca. Având mai puține opțiuni, sunt șanse mai puține să faceți excese”, spune Mark DeMeo, medic gastroenterolog la „Rush University Medical Center”, din Chicago, citat de msnbc.com.

Atenție însă, „fără gluten” nu înseamnă „fără grăsimi” sau „fără calorii”, iar o astfel de dietă este și foarte dificilă. A renunța la gluten înseamnă a renunța la pâine, paste, diverse sosuri.

În final, se poate ajunge și la carențe de vitamine, fier și fibre. „Gluten-free nu înseamnă neapărat sănătos, mai ales când oamenii renunță la cereale integrale pline de vitamine și le înlocuiesc cu prăjituri fără gluten”, adaugă nutriționistul Shelley Case.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel