Sari la conținut

De ce nu ar trebui să bei niciodată cafea la mai puțin de o oră după ce te-ai trezit

Cafea
Cafea la Ibric Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea

Din cuprinsul articolului

Dacă ești unul dintre cei care caută o ceașcă de cafea la prima oră a dimineții, ar trebui să te mai gândești. Un expert în somn a avertizat că ar putea face mai mult rău decât bine.

Mulți dintre noi avem propriile noastre rutine de dimineață, fie că este vorba de a bea un pahar de apă cu lămâie la prima oră sau de a face o plimbare lungă. Un lucru cu care mulți oameni par să fie de acord că este o necesitate la primul lucru de dimineață este să bei o ceașcă de cafea. Unii merg atât de departe încât spun că nu pot funcționa până când nu și-au suplimentat nivelul de cofeină.

Dar, potrivit unui expert în somn, nu ar trebui să beți niciodată cafea în prima oră de la trezire – și există un motiv întemeiat pentru asta. Deși crezi că te ajuți să te simți treaz mai repede, ar putea avea un efect opus.

Rex Isap, expert în somn și CEO al Happy Beds, a explicat că „în timpul zilei, creierul tău produce o substanță chimică numită adenozină” care, în esență, „promovează somnul”. El a continuat: „Pe măsură ce sunteți treaz mai mult timp, se acumulează și vă ajută să vă simțiți somnoros. Dar cofeina blochează receptorii de adenozină, ceea ce te menține alert și promovează starea de veghe. Dacă v-ați luptat vreodată cu somnul după o cafea, acesta ar putea fi motivul.”

Momentul potrivit pentru a bea cafea

Dar când vine vorba de momentul potrivit pentru a bea cafea, trebuie să așteptați cel puțin o oră înainte de a o bea, atunci când nivelul natural de cortizol, care vă trezește în mod natural, începe să se reducă.

Rex a explicat: „Când vine vorba de momentul ideal pentru a bea prima cafea, s-ar putea să avem tendința de a pune mâna pe ceainic imediat ce ne trezim. În mod ideal, însă, doriți să așteptați o oră înainte de trezire pentru a profita cu adevărat de beneficii. Când ne trezim, nivelul de cortizol este la apogeu. Cortizolul, adesea asociat cu stresul, vă sporește nivelul de vigilență. Așadar, consumul de cofeină în timp ce nivelul de cortizol este deja ridicat poate acționa împotriva acestui lucru sau chiar ajuta la dobândirea unei toleranțe la cofeină.”

Atunci când consumați cofeină este important să țineți cont și de faptul că doriți să aveți un somn odihnitor în noaptea următoare. Dacă aveți probleme cu somnul, Dr. Lindsay Browning, psiholog și cercetător în domeniul neuroștiințelor de la troublesleeping.co.uk, recomandă să beți ultima ceașcă de cafea la ora 14.00. Ea a spus: „Între cinci și șapte ore după ce ați băut o cafea, jumătate din cofeină este încă în organism. Așa că, dacă aveți probleme cu somnul, beți ultima ceașcă de cofeină a zilei în jurul orei 14.00”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel