Din cuprinsul articolului
Mulți dintre noi obișnuim să încheiem ziua cu o ceașcă de ceai aromat, însă nu bănuim posibilele consecințe.
Consumul de ceai seara poate perturba procesele naturale ale organismului și poate duce la probleme de somn. Principalul motiv pentru care nu este recomandat să bei ceai înainte de culcare este conținutul de cofeină. Acest stimulent al sistemului nervos central are capacitatea de a bloca receptorii de adenozină, o substanță care provoacă somnolență, relatează The Health Site.
Drept urmare, o persoană simte un val de veselie și energie, care este complet nepotrivit seara. Cofeina poate rămâne activă în organism până la șase ore, iar la unii oameni chiar mai mult. Consumul de ceai cu câteva ore înainte de culcare face ca creierul să continue să lucreze într-un mod activ, ceea ce face dificilă adormirea și scade calitatea odihnei nopții.
Consumul regulat de ceai înainte de culcare poate perturba ceasul biologic natural al organismului. Ritmurile circadiene joacă un rol important în reglarea somnului și a stării de veghe. Încălcarea acestor ritmuri poate duce la oboseală cronică, scăderea imunității și chiar dezvoltarea unor boli grave. Chiar dacă o persoană reușește să adoarmă după ce a băut ceai, calitatea somnului poate să nu fie satisfăcătoare.
Cofeina scurtează faza de somn profund, care este vitală pentru odihna completă și refacerea organismului. Drept urmare, dimineața o persoană se simte nedorită și epuizată, în ciuda unui număr suficient de ore petrecute în pat.
Ceaiul are efect diuretic, care te poate face să te trezești frecvent în timpul nopții pentru a merge la baie. Somnul întrerupt vă afectează negativ starea generală de bine și performanța a doua zi.
Dintre decocturile din plante, cea mai bună alternativă pentru seară este ceaiul de mușețel, decoctul de mentă sau melisa – vă vor ajuta să vă relaxați și să vă pregătiți pentru somn fără a perturba procesele naturale din organism.
Laptele cald cu miere este considerată o băutură tradițională pentru îmbunătățirea somnului. Triptofanul conținut în lapte promovează producția de serotonină, un hormon care reglează ciclul somn-veghe.
Apa la temperatura camerei este cea mai buna alegere pentru a-ti potoli setea inainte de culcare. Nu contine stimulente si ajuta la mentinerea organismului hidratat fara riscul unor treziri frecvente in timpul noptii.
Potrivit publicației, cea mai bună opțiune este să vă abțineți de la a bea băuturi cu 1-2 ore înainte de a merge la culcare. Această abordare elimină posibilitatea întreruperilor de somn din cauza necesității de a merge la toaletă și oferă odihnă mai confortabilă și neîntreruptă.
Este important de menționat că reacțiile la cofeină pot varia de la o persoană la alta. Unii sunt mai sensibili la efectele sale și pot avea probleme cu somnul chiar și după ce au băut o cantitate mică de ceai în timpul zilei.
Alții, dimpotrivă, sunt mai puțin sensibili la efectul stimulant. În orice caz, însă, este mai bine să evitați să beți ceai înainte de a merge la culcare pentru a vă asigura o odihnă sănătoasă și împlinită, mai relatează publicația.
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…
Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…