Când ne trezim obosiți, cu o durere mare de cap, când adormim în timp ce ne verificăm emailurile și turnăm suc de portocale în loc de lapte peste cereale, înseamnă că avem o mare problemă. Somnul de calitate nu se obține ușor.
Ba chiar, putem să ne păcălim creierul că am avut un somn de calitate când de fapt nu ne-am odihnit bine deloc, iar efectele ecundare se vor vedea în timp.
1. Ai perdele foarte groase prin care nu trece lumina
Perdelele groase te ajută să adormi și te țin adormită pe tot parcursul nopții, însă fără lumina de afară, organismul nu știe când să se trezească. Trebuie să ai niște perdele prin care poate trece lumina destul de ușor încât să te trezești treptat
2. Te culci foarte târziu
Somnul de calitate se obține în perioada 22 00 – 00 00. Dacă te culci mai târziu de aceste ore nu îți vei face norma de 7 ore pe noapte, cât este necesar pentru ca organismul să se odihnească
3. Te duci la culcare stresat/îngrijorat
Stresul nu te lasă să dormi, la fel și grijile de zi cu zi. Cel mai bine este să le lași deoparte când te culci. Scrie într-un jurnal, vorbește cu cineva înainte să dormi ca să nu ai de-a face cu ele pe timpul nopții.
4.Apeși butonul de snooze
Dacă ești una din persoanele care își pun alarma să sune devreme, doar ca să apese pe butonul de snooze de câteva ori, doar ca să alimenteze senzația că doarme mai mult, atunci greșești. De fapt dormi mai puțin și mai prost. De la primul zgomot, corpul tău începe să se trezească, iar acel du-te vino dintre somn și trezire nu face decât să dea organisml peste cap deoarece nu mai știe dacă să se trezească sau să doarmă.
5. Bei alcool/cafea
Vinul face minuni pentru sănătate. Este bun pentru inimă, circulația sângelui, relaxează, însă dacă bei vin mult prea aproape de ora de culcare sau cafea, care are rolul de a te energiza și a te trezi, atunci te vei răsuci de pe o parte pe alta și te vei trezi destul de buimac.