Categories: Expertul zilei

De ce ne îmbolnăvim de cancer? Oncolog: ”Acest aliment ar trebui să dispară din alimentația oricăruia dintre noi, e otravă”

De ce ne îmbolnăvim de cancer. Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, medicul oncolog Cătălin Costovici a explicat care sunt factorii care duc la declanșarea cancerelor și ce dietă ar trebui să adopte bolnavii.

Deși cauza exactă a cancerului nu a fost încă descoperită și hazardul joacă un rol important în apariția bolii, există factori care cresc riscul și pe care îi putem controla.

”Probabil că aici sunt incriminați factorii de mediu, care țin de aerul respirat, de alimentația defectuoasă pe care o găsim din abundență prin supermarketuri. Tot ceea ce înseamnă produs agricol este tratat și paratratat. Cauza reală însă nu o știm. Tot ceea ce povestim noi apropo de radiații, stres, alimentație etc. ăștia sunt factori de risc.

Dar de ce apare un cancer, nu știm. Și atunci hazardul joacă un rol în toată povestea asta. E ca un fel de ruletă rusească în care toți participăm. Chiar toți. Oricare dintre noi putem să dezvoltăm un cancer mai devreme sau mai târziu. Cum ne-o fi norocul. Majoritatea cancerelor sunt întâmplătoare, adică sunt urmarea hazardului,” a precizat medicul.

Carnea procesată e otravă

Există însă cancere, cum sunt cele digestive, care sunt legate de consumul alimentelor procesate. ”Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niște stabilizatori, coloranți, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, sunt otravă pe pâine, sau fără pâine. Și pâinea are stabilizatori, emulgatori și o grămadă de lucruri”, a atras atenția oncologul.

Dacă la toate acestea mai adăugăm și stresul la care suntem supuși zi de zi, rezultă ”un «cocktail» de mare succes ca să apară o nenorocire cum este cancerul”, a conchis dr. Cătălin Costovici.

Medicul a mai vorbit și despre rolul fumatului în apariția cancerului pulmonar și despre legătura dintre radiațiile emise de telefoanele mobile și cancerul la creier.

-Cancerul e cauzat mai mult de… ghinion, decât de factorii ereditari sau stilul de viață?

-Exact. În înșiruirea asta de gene ale ADN-ului există tot timpul niște mutații, care se repară de către organism. Poate că e cam mult spus că avem tot timpul cancerul în noi, dar avem asemenea mutații fiecare dintre noi oricând. Numai că marea majoritate reușim să le reparăm. La un moment dat însă organismul e prins pe picior greșit și mutația nu se mai repară, iar ăsta e primul pas în apariția unei asemenea tumori. E procesul de inițiere.

-Da, doar că pacienții care au început tratamentul înainte de 1 martie 2017 și-l procură ei, prin eforturi proprii. O terapie lunară ajunge undeva la 35.000 de lei.

„Carnea procesată e otravă. Trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile”

– În rândul bolnavilor circulă multe mituri, cât se poate de periculoase. De exemplu, dacă mâncăm carne, hrănim celulele canceroase?

-Teoria cum că lactatele și consumul de carne ar stimula procesul oncologic este total inexactă. Povestea asta e fantasmagorică și nu are niciun substrat științific. Noi le recomandăm paciențilro noștri o dietă echilibrată în primul rând, adică bogată în legume și fructe, dar nu fără carne. Carnea este extrem de importantă, mai ales la pacienul care e supus tratamentelor intensive oncologice. Carnea aduce în primul rând proteină, iar proteina animală este proteină de înaltă calitate. Avem nevoie de consum și de carne pentru ca pacientul săși refacă capitalul hematologic necesar pentru a putea face față seriior următoare de tratament.

-Dar există carne și carne. Există vreo legătură între cancerele de la nivel digestiv și carnea procesată?

-Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niște stabilizatori, coloranți, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, sunt otravă pe pâine, sau fără pâine. Și pâinea are stabilizatori, emulgatori și o grămadă de lucruri.

-Nici pâinea nu e bună?

-Pâine cea mai bună este cea care se întărește a doua zi. Pâine care ține o săptămână sau mai mult are sigur niște lucruri suplimentare care nu fac bine. Și pe termen lung toate aceste elemente nu aduc decât elemente mutagene, care duc la agresarea ADN-ului. Iar din agresările astea continue și perpetue se iscă o celulă care o ia razna.

-Dacă mai adăugăm și stresul zilnic.

-Evident că este și elementul stres, de care nimeni nu poate scăpa, mai ales în zonele urbane, unde e multă agitație. Ăsta este cocktailul de mare succes ca să apară o nenorocire cum este cancerul.

Recent Posts

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

10 minute ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

41 de minute ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

o oră ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

2 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

2 ore ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

3 ore ago

Citeste si: