Sari la conținut

De ce ne e mai greu să slăbim pe măsură ce înaintăm în vârstă? Schimbări care se produc în organism și cum le combatem

Pe măsură ce îanintăm în vârstă, avem tendința să luăm kilograme în plus, iar slăbitul devine din ce în ce mai dificil.

Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. În organism se produc anumite schimbări pe care le putem controla mai ușor decât am crede.

Potrivit unui medic englez, e mai simplu să ne ajustăm obiceiurile alimentare și să facem mișcare, în loc să reducem din calorii.

 

Ce schimbări se produc: 

HORMONII

În cazul bărbaților:

Testosteronul este hormonul care îi ajută pe bărbați să se mențină în formă și să își dezvolte mușchii. În plus, accelerează metabolismul și menține nivelul insulinei echilibrat, prevenind diabetul.

Scăderea nivelului testosteronului facilitează depozitarea grăsimii. De asemenea, obezitatea duce la scăderea testosteronului.

Începând de la vârsta de 30 de ani, testosteronul începe să scadă cu un procent în fiecare an. Atucni începe să apară burta.

În cazul femeilor: 

În organismul femeilor, echilibrul între progesteron și estrogen este foarte delicat. Un nivel crescut de estrogen. Un nivel mai crescut de estrogen contribuie la formarea stratului de grăsime. În cazul femeilor tinere, acesta este combătur de un nivel crescut de progesteron.

Începând cu vârsta de 35 de ani, nivelurile ambilor hormoni încep să scadă, ducând la menopauză. Însă, nivelul progesteronului scade mai repede, cauzând o creștere a țesutului gras.

SLĂBIREA MUȘCHILOR

Scăderea masei musculare este unul dintre cei mai importanți factori care duc la încetinirea metabolismului. Mușchii sunt cei mai mari consumatori de glucoză din întreg organismul. Dacă masa musculară se diminuează pe măsură ce înaintezi î vârstă, asta înseamnă că vor consuma mai puțină glucoză și restul se va transforma în grăsime.

SOLUȚII

Fă exerciții corect!

Majoritatea oamenilor se concentrează pe exercițiile cardio când îmbătrânesc. Însă, cele mai bune sunt exercițiile de forță pentru că acestea ajută la dezvoltarea masei musculare.

Mai multe proteine!

Proteinele sunt foarte imporatante pentru că ajută la dezvoltarea mușchilor și accelerează metabolismul. Zerul este o sursă foarte bună de proteine și amino-acizi foarte bune pentru mușchi.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel