Din cuprinsul articolului
Este cunoscut faptul că mezelurile nu fac parte din categoria celor mai sănătoase alimente. Adesea, acestea sunt intens procesate și pline de aditivi și E-uri.
Majoritatea mezelurilor din comerț sunt intens procesate și conțin un nivel prea mare de aditivi și coloranți pentru a le îmbunătăți aroma și aspectul.
În acest sens, este important să citești cu atenție eticheta și să nu alegi produsele foarte ieftine. De cele mai multe ori, acestea sunt pline de substanțe dăunătoare.
Aceste substanțe alterează aspectul și gustul produselor după deschidere. Astfel, se poate dezvolta acea peliculă lipicioasă, care apare după deschiderea mezelurilor și păstrarea acestora la frigider.
„Citirea etichetei nu lămureşte majoritatea oamenilor. E-urile trecute acolo nu explică clar conţinutul lor”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară din Târgu Mureş, potrivit realitatea.net.
Ne putem da seama foarte simplu dacă produsele nu sunt de calitate superioară. De obicei, preţul mic şi termenul de valabilitate îndelungat ne poate confirma banuiala că sunt nişte produse artificiale. Eticheta, în acest caz, este aliatul nostru principal. Este necesar să știi cum să citești o etichetă și ce anume să eviți.
Ce conţin mezelurile? Dincolo de carne de proastă calitate, se foloseşte o cantitate mare de apă şi grăsime care măresc cantitatea de produs.
„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne. Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun şi provoacă dependenţă, nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranţi”, mai spune Liana Conţiu.
Toate aceste adaosuri, cum ar fi amidonul, plus faptul că mezelurile nu sunt tocmai proaspete sau calitatea cărnii nu este cea mai bună le fac lipicioase, după câteva zile de stat la frigider.
Cu atât mai mult există şi studii care arată că, atunci când carnea de vită folosită la producerea mezelurilor provine de la un animal bolnav, produsul finit capătă acea peliculă lipicioasă.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…