Sari la conținut

De ce medicii nu recomandă sarea roz de Himalaya în locul celei iodate. Te poți intoxica fără să știi

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sare de Himalaya sau sare iodată? Chiar dacă multe persoane au tendința să creadă că prima opțiune e mai sănătoasă și mai naturală, ei bine, lucrurile pot sta tocmai invers. Pentru că sarea de Himalaya poate conține substanțe toxice. 

”Ma intalnesc frecvent cu pacienti care se tem sa foloseasca sarea iodata si care aleg sarea roz de Himalaya considerand ca aceasta este naturala, fara iod si cu multe beneficii pentru organism,” explică dr. Alina Lăcătuș, medic nefrolog și nutriționist.

Care este, de fapt,  realitatea, ne explică, mai jos medicul.

Sarea de Himalaya poate conține substanțe toxice

In primul rand, indiferent de sortimentul pe care il alegem, sarea creste riscul de hipertensiune arteriala daca este consumata in exces. Asa ca limitati consumul de sare la sub 5 g pe zi (adica aprox o lingurita rasa).

”Sarea roz de Himalaya a fost foarte promovata ca fiind benefica pentru sanatatea noastra, desi nu exista studii care sa arate vreun beneficiu. Spre deosebire de sarea alimentara obisnuita, ea contine foarte multe minerale, dar cantitatile sunt foarte mici.

Studiile arata ca la un aport zilnic normal de sare (adica < 5 g /zi) mineralele continute de sarea roz de Himalaya sunt in cantitati nesemnificative pentru organismul nostru. In plus, in functie de sursa de provenienta, sarea roz poate contine urme de plumb, cadmiu sau aluminiu care sunt toxice,” atrage atenția dr. Lăcătuș.

Pe de alta parte, medicul subliniază că iodul este pus in sare cu scopul ca noi sa nu facem hipotiroidie. Pentru ca fara iod, glanda tiroida nu poate produce hormoni tiroidieni. Adaugarea de iod in sarea alimentara se practica in toate tarile care au soluri sarace in iod, cum este si tara noastra.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel