Din cuprinsul articolului
De ce majoritatea fumătorilor nu fac niciodată cancer pulmonar? Oamenii de știință au găsit răspunsul.
Fumatul este în mare măsură principala cauză a cancerului pulmonar, dar doar o minoritate dintre fumători dezvoltă boala.
Un studiu condus de oamenii de știință de la Colegiul de Medicină Albert Einstein și publicat online în Nature Genetics sugerează că unii fumători pot avea mecanisme robuste care îi protejează de cancerul pulmonar prin limitarea mutațiilor.
Descoperirile ar putea ajuta la identificarea acelor fumători care se confruntă cu un risc crescut de boală și, prin urmare, necesită o monitorizare deosebită.
„Acesta se poate dovedi a fi un pas important către prevenirea și detectarea precoce a riscului de cancer pulmonar și departe de eforturile actuale necesare pentru a lupta împotriva bolii în stadiu avansat, unde au loc majoritatea cheltuielilor de sănătate și a suferinței”, a spus dr. Simon Spivack, un co-autor principal al studiului, profesor de medicină, de epidemiologie și sănătatea populației și de genetică la Einstein și pneumolog la Montefiore Health System.
S-a presupus de mult timp că fumatul duce la cancer pulmonar prin declanșarea mutațiilor ADN în celulele pulmonare normale.
„Dar acest lucru nu s-a putut dovedi niciodată până la studiul nostru, deoarece nu a existat nicio modalitate de a cuantifica cu exactitate mutațiile în celulele normale”, a spus Jan Vijg, co-autor principal al studiului și profesor și președinte de genetică, profesor de oftalmologie și științe vizuale.
Dr. Vijg a depășit acest obstacol în urmă cu câțiva ani prin dezvoltarea unei metode îmbunătățite de secvențiere a întregului genom al celulelor individuale. Metodele de secvențiere cu o singură celulă a întregului genom pot introduce erori de secvențiere care sunt greu de distins de mutațiile adevărate – un defect grav atunci când se analizează celulele care conțin mutații rare și aleatorii.
Dr. Vijg a rezolvat această problemă prin dezvoltarea unei noi tehnici de secvențiere numită amplificare cu deplasare multiplă cu o singură celulă (SCMDA). După cum sa raportat în Nature Methods în 2017, această metodă ține seama și reduce erorile de secvențiere.
Cercetătorii Einstein au folosit SCMDA pentru a compara peisajul mutațional al celulelor epiteliale pulmonare normale (adică, celulele care căptușesc plămânul) de la două tipuri de persoane:
Celulele au fost colectate de la pacienți care au fost supuși bronhoscopiei pentru teste de diagnostic fără legătură cu cancerul.
„Aceste celule pulmonare supraviețuiesc ani, chiar decenii, și astfel pot acumula mutații atât cu vârsta, cât și cu fumatul”, a spus dr. Spivack. „Dintre toate tipurile de celule ale plămânilor, acestea sunt printre cele mai susceptibile de a deveni canceroase.”
Cercetătorii au descoperit că mutațiile (variante cu o singură nucleotidă și inserții și deleții mici) s-au acumulat în celulele pulmonare ale nefumătorilor pe măsură ce îmbătrânesc – și că au fost găsite mult mai multe mutații în celulele pulmonare ale fumătorilor.
„Acest lucru confirmă experimental că fumatul crește riscul de cancer pulmonar prin creșterea frecvenței mutațiilor, așa cum sa presupus anterior”, a spus dr. Spivack.
„Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care atât de puțini nefumători suferă de cancer pulmonar, în timp ce 10% până la 20% dintre fumătorii de-a lungul vieții o fac.”
O altă constatare a studiului este aceasta: numărul de mutații celulare detectate în celulele pulmonare a crescut în linie dreaptă odată cu numărul de ani de fumat – și, probabil, riscul de cancer pulmonar a crescut, de asemenea.
Dar, interesant, creșterea mutațiilor celulare s-a oprit după 23 de ani de expunere.
„Cei mai mari fumători nu au avut cea mai mare sarcină de mutație”, a spus dr. Spivack. „Datele noastre sugerează că acești indivizi ar fi supraviețuit atât de mult în ciuda fumatului lor intens, deoarece au reușit să suprime acumularea ulterioară a mutațiilor.
Această nivelare a mutațiilor ar putea rezulta din faptul că acești oameni au sisteme foarte competente pentru repararea daunelor ADN sau detoxifierea fumului de țigară.”
Descoperirea a condus la o nouă direcție de cercetare. „Acum dorim să dezvoltăm noi teste care să măsoare capacitatea cuiva de reparare sau detoxifiere a ADN-ului, care ar putea oferi o nouă modalitate de a evalua riscul de cancer pulmonar”, a spus dr. Vijg.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…