O genă asociată cu obezitatea, din cauza căreia îngheţata şi dulciurile par a fi mai gustoase, făcându-le pe femei să aprecieze aceste alimente mai mult decât bărbaţii, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă canadieni.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea acestei gene ar însemna faptul că oamenii nu sunt cu adevărat vinovaţi de alegerile alimentare deficitare pe care le fac. Totodată, descoperirea ar putea explica parţial mecanismul de declanşare al obezităţii.
Spre deosebire de culpabilizarea persoanelor obeze pentru obiceiurile alimentare deficitare, cercetătorii canadieni spun că obezitatea este cauzată de o predispoziţie genetică, de stresul ambiant şi de sănătatea emoţională.
Ei au descoperit o variaţie genetică – alelă – care regularizează sinteza de dopamină, supranumită „hormonul plăcerii”.
Studiul, publicat în revista Appetite, ar putea reprezenta un important pas făcut în prevenirea şi tratarea obezităţii.
Profesorul Michael Meaney, de la Universitatea McGill din Montreal, coordonatorul studiului, a spus: „În termeni mai largi, am descoperit că obezitatea este produsul geneticii, al dezvoltării timpurii şi al circumstanţelor”.
El şi colegii săi au testat 150 de copii în vârstă de patru ani, într-un proiect realizat pe mame suferind de depresie, o afecţiune care le împiedica să interacţioneze cu copiii lor.
Cercetătorii au monitorizat şi femei însărcinate – unele dintre ele sufereau de depresie sau trăiau în sărăcie -, alături de copiii lor, de la naştere şi până la vârsta de 10 ani.
Celor 150 de copii le-a fost oferită câte o gustare şi le-a fost dată posibilitatea de a alege între alimente sănătoase şi alimente nesănătoase.
Mamele participante au completat şi ele un chestionar despre obiceiurile alimentare ale copiilor lor.
„Am descoperit faptul că o variaţie a genei care regularizează activitatea dopaminei, substanţa ce reglează răspunsul unui individ faţă de alimentele gustoase, a prezis cantitatea de alimente «de consolare» – preparate foarte dulci precum îngheţată, bomboane şi prăjituri – selectată şi mâncată de copii. Acest efect a fost deosebit de important în cazul fetelor, la care am descoperit că erau purtătoare ale alelei genetice ce scade funcţia dopaminei”, a spus Patricia Silveira, participantă la realizarea studiului.
„Un aspect şi mai important este acesta: cantitatea de alimente de consolare mâncată în timpul testelor de copiii de 4 ani a prezis greutatea corporală pe care fetiţele au avut-o apoi la vârsta de 6 ani. Cercetările noastre arată că genetica şi sănătatea emoţională se combină pentru a determina consumul de alimente care cauzează obezitate. Următorul pas va consta în a-i identifica pe copiii vulnerabili, întrucât ar putea exista anumite metode de prevenire a bolii şi de consiliere în fazele incipiente ale obezităţii”, a adăugat profesorul Meaney.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…