Sari la conținut

De ce lăcrimezi când cureți ceapa și cum poți evita acest lucru

Atunci când cureți ceapa se eliberează în aer substanțe (alcaloizi volatili) care irită mucoasa conjunctivală.

„Lăcrimarea este doar un mod de apărare al ochiului la vaporii care se eliberează când foile protectoare ale cepei sunt îndepărtate. Vaporii emanați de ceapă nu dăunează în niciun fel ochilor, ci îi curăță”, explica Mihaela Ionescu, medic nutritionist.

Înainte de a curăța ceapa, ține-o în apă mai multă vreme, te sfătuiesc specialiștii. În acest fel, substanțele care provoacă lăcrimarea se elimină în apă, iar cantitatea de vapori emanați de ceapă este mai mică. O altă soluție este să cureți ceapa în apă rece sau să o îngheți înainte de a o tăia.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel