Sari la conținut

De ce iau foc spitalele din România? Sistemul medical românesc sub Zodia Focului. O listă a incendiilor produse în spitalele din România, în ultimii 10 ani

De ce iau foc spitalele din România? Sistemul medical românesc sub Zodia Focului. O listă a incendiilor produse în spitalele din România, în ultimii 10 ani

De la bebeluși nou născuți, la bunici și bunicuțe, pacienții din spitalele românești mor. De multe ori, însă, nu din cauza bolilor care i-au dus în acele locuri, ci din cauza unui incendiu. Cauzele sunt multiple și nu pot fi puse în cârca unui vinovat sau altul.

De ce iau foc spitalele din România? Sistemul medical românesc sub Zodia Focului

Uneori e de vină o țigară aruncată într-un loc nepermis. Alteori e de vină o sursă de încălzire ilegală. Uneori e vorba de un scurtcircuit. Uneori e vorba de neglijență din partea cadrelor medicale. Sau a pacienților. Sau a rudelor pacienților. Uneori e pur și simplu destin.

Dincolo de cauzele care pot fi enumărate, denumite și asumate doar în urma unei analize la nivel național, rămân victimele. De fapt, rămâne suferința, groaza, șocul mamelor, taților, copiilor, rudelor, prietenilor rămași să jelească în urma celor arși în aceste accidente.

Rămâne șocul, negarea, ura, durerea, neputința, acceptarea, sau, dimpotrivă, negarea faptului că oamenii care s-au dus într-un loc în care trebuiau să se facă bine, s-au făcut rău. Mai rău. De fapt, au murit. Și, în urma lor au rămas doar durerea și întrebările. La care nimeni nu dă răspunsuri clare.

Iată o listă a o listă a incendiilor produse în spitalele din România, în ultimii 10 ani

2021

29 ianurie 2021- Un incendiu a izbucnit la Institutul Matei Balș din Capitală, la ora 5 și 5 minute. 24 de echipaje ale pompierilor au intervenit rapid și focul a fost stins în jurul orei 7. Cinci pacienți au murit, iar peste 102 bolnavi au fost evacuați de urgență.

5 ianuarie 2021 – Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

2 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.

2020

25 decembrie 2020 – Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

14 noiembrie 2020 – Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.

Incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț din 2020 - Wikipedia

De ce iau foc spitalele din România? 2018

11 aprilie 2018 – Un puternic incendiu a izbucnit la etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, 18 pacienţi fiind evacuaţi. În momentul producerii incendiului în clădire se aflau 120 de persoane, acestea fiind transferate la alte unităţi medicale. Unul dintre pacienţii transferaţi de la Terapie Intensivă, din clădirea în care a avut loc incendiul a murit la Institutul Regional de Oncologie. Pentru stingerea incendiului care a afectat o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, intervenţia a opt autospeciale de stingere şi a autoscării. Focul a fost stins după mai bine de şase ore de la izbucnire. Acesta ar fi izbucnit din cauza supraîncălzirii instalaţiei electrice veche.

10 martie 2018 – O infirmieră a suferit arsuri pe membre într-un incendiu care s-a produs într-un salon de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Femeia a suferit arsuri de gradele 1 şi 2 pe mai mult de 20% din corp. Totodată, o asistentă a fost intoxicată cu fum. Incendiul s-a produs într-un salon situat la etajul al II-lea, nefiind necesară evacuarea bolnavilor din celelalte saloane. În salon se aflau două persoane, din care una era decedată înainte de izbucnirea focului.

2015

19 noiembrie 2015 – Un incendiu de proporţii s-a produs la un spital din oraşul Simeria, judeţul Hunedoara. Incendiul s-a manifestat la etajul unu al clădirii spitalului. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate.

7 iunie 2015 – Un incendiu a izbucnit la Spitalul Judeţean Baia Mare, la etajul I, chiar deasupra Unităţii de Primire Urgenţe, cel mai probabil de la o ţigară aprinsă aruncată de la etajele superioare. Nu a fost nevoie de evacuarea personalului sau pacienţilor, şi nimeni nu a fost rănit.

3 aprilie 2015 – Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare a fost afectat de un incendiu. Focul s-a propagat de la Secţia de Psihiatrie Cronici, aflată la subsol, unde un pacient a dat foc unei saltele.

2014

15 februarie 2014 – Un incendiu a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati. Incendiul s-a manifestat la etajul şase al spitalului, unde se afla secţia de chirurgie.

De ce iau foc spitalele din România? 2013

18 noiembrie 2013 – Un incendiu a izbucnit la panoul electric al Spitalului Floreasca, acesta fiind stins până la venirea echipajelor de pompieri. Focul a fost provocat cel mai probabil de un scurtcircuit la reţeaua electrică.

2010

9 mai 2010 – Un depozit de produse farmaceutice veterinare din Slatina a luat foc şi flăcările s-au extins şi la o casă din apropiere, echipaje de pompieri acţionând pentru stingerea incendiului mai bine de 40 de minute. Nu s-au înregistrat victime.

16 martie 2010 – Şapte copii şi 15 cadre medicale au fost evacuate de la etajul cinci al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, din cauza unui incendiu izbucnit la camera de gardă a secţiei de pediatrie. Atât copiii internaţi în spital, cât şi cadrele medicale riscau să se intoxice cu bioxid de carbon dacă operaţiunea de evacuare şi aerisire a saloanelor nu s-ar fi efectuat la timp.

Incendiul a avut cinci zone de ardere intensă - DREPTATE PENTRU FLORENTINA

16 august 2010–  La secţia de Reanimare a maternităţii Panait Sârbu (Giuleşti) din Capitală. Trei nou-născuţi au decedat în seara zilei tragediei. A doua zi, încă un nou-născut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai târziu un alt bebeluş a decedat, ridicând numărul morţilor la cinci. În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei.

Sursa listei incendiilor produse în spitalele din România, în ultimii 10 ani: Agerpres.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel