Din cuprinsul articolului
De ce fug românii de aceste locuințe? Deși locuințele din „blocurile comuniste” sunt mai ieftine decât cele din blocurile ridicate după anul 1990, mulți români preferă să plătească mai mult atunci când își propun să cumpere un apartament.
„Blocurile comuniste”, ocolite de români
„Blocurile comuniste” nu se caută. Achiziționarea unui astfel de imobil necesită costuri suplimentare de mii de euro, pentru renovările necesare, arată numeroase comentarii pe această temă, publicate pe diverse platforme de socializare.
Clădiri degradate, greu de întreținut
Rețelele de apă și canalizare degradate de trecerea timpului și de lipsa întreținerii, zgomotele care trec prea ușor prin pereți, dar și vecinii cu state vechi sunt reticenți la schimbări. Îi determină pe mulți români să ocolească „blocurile comuniste”, atunci când își propun achiziții imobiliare.
„Locuințele în astfel de blocuri necesită adesea renovare (nervii cu meșterii, bani, timp pierdut). Este posibil că liftul să se strice des, având în vedere că este vechi. Instalația de apă trebuie schimbată (este posibil ca unii dintre vecini să refuze, deci va curge la robinet apă murdară). Găsești mizerie pe casa scării și în beci. Uneori datoriile la asociațiile de proprietar ale vecinilor rău platnici pot face să vă fie tăiată apă pe scară sau lumina de pe scară. Clădirea se degradează în timp, iar astfel de blocuri au cel puțin 30 de ani”, sunt inconvenientele găsite de unul dintre locatarii unui „bloc comunist”.
Avantaje pentru cei care aleg să își cumpere locuințe vechi
Există și câteva avantaje pentru cei care aleg să își cumpere locuințe în clădiri vechi. Cele mai multe blocuri vechi sunt apropiate de școli și de stațiile de autobuz, în timp ce unele blocuri noi au fost ridicate în câmp, arată un utilizator Reddit.
„Despre cele vechi, inginerii spun că în perioada 1977 – 1989 s-au construit cele mai rezistente blocuri la seisme, deși în unele, din cauza modificărilor făcute de locatari, care au dărâmat pereți sau au găurit stâlpii, ar putea fi probleme și în cazul unor cutremure”, crede un alt internaut.
Mulți români spun că nu s-ar muta în locuințele unor blocuri mai vechi de 30 de ani. Un dezavantaj îl constituie instalațiile de apă și canal care și-au depășit durata de viață.
„Spațiile comune sunt jalnice și put. În multe cazuri, casa scării este sunt de-a dreptul infectă și, în cel mai bun caz, i se dă o zugrăveală la câțiva ani. Într-un bloc nou măcar ai o intrare frumoasă, ca la hotel. Un alt dezavantaj ar putea fi instalațiile care și-au depășit durata de viață și stau să puște. Într-o mulțime de blocuri vechi am văzut inundații ocazionale. Instalațiile electrice sunt și ele subdimensionate pentru standardele de astăzi. Mai sunt și problemele cu gândacii. Nu peste tot, dar unde am auzit, era vorba doar despre blocurile vechi”, spune un internaut.
Vecinii „strâmbă din nas”
La blocurile vechi ai mai multe șanse să dai de vecini care „strâmbă din nas la orice cheltuială necesară”, crede un alt român.
„Dacă te muți aici, o să găsești mulți vecini vârstnici, cu zero inițiative și zero posibilități de investiții. Unii dintre cei care locuiesc în blocurile comuniste de-o viață, au pretenția ca sunt la ei pe moșie. Și-au adjudecat grădinița lor, locul lor de parcare nemarcat pe stradă, boxa sau spațiul de depozitare din fosta spălătorie (deși nu-l au nicidecum pe numele lor nicăieri) și tot asa. Măcar într-un bloc nou toată lumea a plătit pentru fiecare metru de spațiu”, crede acesta.
Apartamentele blocurilor comuniste sunt mai bine gândite, constată unii români.
„Chiar dacă nu aveam atât de multe electrocasnice și alte lucruri prin casă, cei care le-au proiectat au pus accentul pe utilitatea spațiului. Ai un hol unde să îți poți lăsa pantofi și hainele cu care vii de afară, ai o debara pentru toate nimicurile care se adună în casă, ai cămară pentru cumpărături alimentare, care nu trebuie ținute în frigider. În blocurile noi se pune mai mult accent pe estetic și mai puțin pe utilitate. Holul, livingul și bucătăria sunt în aceeași cameră, care nici măcar nu e suficient de mare încât să nu te deranjeze acest lucru. Ajuns acasă, îți lași pantofi direct în bucătărie, nu poți vedea un film liniștit la TV că sunt frigiderul și hota lângă tine, n-ai unde să ascunzi aspiratorul, trebuie să faci multe artificii că să îți poți aranja mobilierul”, scrie utilizatorul Reddit.