Din cuprinsul articolului
Nu este ușor să prepari zacusca, fiindcă presupune destul de multă migală, de aceea contează enorm de mult să o prepari corect, astfel încât să reziste toată iarna, pentru a nu fermenta și a nu face mucegai.
O greșeală pe care gospodinele o comit atunci când fac zacuscă este aceea că nu sigilează bine borcanele. Astfel, acestea prind aer și în scurt timp va apărea mucegai pe marginea borcanelor.
În plus, dacă nu se păstrează într-un loc răcoros, zacusca poate fermenta. Pentru a fi sigure că zacusca dvs. va rezista toată iarna, se poate adăuga un conservant, informează Food Story.
Pericolul ascuns din borcanele cu zacuscă
Dr. Anca Hâncu a vorbit la Antena 3 despre unul dintre alimentele preferate ale românilor în această perioadă. Iată tot ce trebuie să știți despre zacuscă!
”Zacusca este foarte bună și sănătoasă. Prin coacere, fierbere, se obține un produs valoros din toate punctele de vedere. Legumele folosite la zacuscă: vinete, dovlecel, roșii, ardei, au multe fibre, puține calorii, sunt pline de apă și prin acest proces de coacere se obține un produs sănătos potrivit și pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil.
Diferența o va face cantitatea de ulei folosită. O zacuscă poarte avea pentru 100 gr de la 80-150 calorii. Dacă mâncâm cu multă pâine, vor fi multe calorii. Important e să ne bucurăm cu moderație de acest aliment”, a spus dr. Anca Hâncu la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.
Mare atenție la preparare! Dacă nu este gătită corect, zacusca se poate transforma într-o bombă pentru sănătate.
Pericolul din borcanele de zacuscă
”Este și un act de foarte mare responsabilitate, pentru că, dacă nu faci corect zacusca, dacă nu speli foarte bine legumele, dacă nu urmezi toate procedurile, (alimentele trebuie fierte bine), se poate ajunge la toxină botulinică care este letală.Toxina botulinică se folosește în estetică, inducând paralizia mușchilor.
Dacă nu este bine gătită, ne poate îmbolnăvi. Dacă mâncăm alimente la borcan care nu sunt ok, pot apărea imediat crampe, dureri abdominale, diaree, vărsături. Imediat să apelăm la un medic”, a mai spus dr. Anca Hâncu.