De ce femeile trăiesc mai mult este o întrebare care a apărut, inevitabil, de foarte multe ori, de-a lungul timpului. Este o tendință care se păstrează de mulți ani. Spre exemplu, conform studiilor în domeniu, o femeie născută în anul 2012 ar putea trăi 81,2 ani, cu 5 ani mai mult ca un bărbat născut în acest an.
Cum se explică diferenţa? De ce trăiesc femeile mai mult ca bărbaţii? Marianne Legato, profesor de medicină la Columbia University College of Physicians and Surgeon, spune că bărbaţii sunt dezavantajaţi chiar din clipa în care se nasc.
Iată de ce:
1. Fetele sunt mai rezistente ca băieţii la infecţiile care pot să apară în uter, înainte de naştere. Astfel, deşi sunt concepuţi de două ori mai mulţi băieţi decât fete, mulţi fetuşi masculini mor, astfel că raportul final este de unu la unu. De asemenea, fetuşii de băieţi se dezvoltă mai încet şi au un risc mai mare să moară în caz de naştere prematură.
2. Femeile sunt mai prudente, de aceea îşi asumă mai puţine riscuri şi au şanse mult mai mici să fie rănite sau accidentate. Şi în acest caz genetica este de vină. La bărbaţi, lobul frontal, cel responsabil cu asumarea şi calcularea riscului, se dezvoltă mai încet ca la femei, explică Legato.
De aceea, un bărbat îşi va asuma mult mai multe riscuri comparativ cu o femeie de aceeaşi vârstă.
3. Femeile se îmbolnăvesc mai târziu de inimă. Mortalitatea provocată de bolile cardiace este pe primul loc atât la femei cât şi la bărbaţi, dar la femei se manifestă mai târziu. La bărbaţi boala se poate manifesta încă de la 30 sau 40 de ani, iar la femei cu aproximativ 10 ani mai târziu.
4. Femeile au mai mulţi prieteni, iar studiile arată că oamenii care au o reţea de prieteni mai strânsă au un risc de a muri cu 50% mai mic faţă de cei care sunt mai singuratici. De obicei, bărbaţii ţin necazurile în ei, în timp ce femeile prefară să discute cu prietenii diferite probleme.
5. Femeile sunt mai atente cu sănătatea lor. Studiile arată că 28% dintre bărbaţi nu merg regulat la un control medical. Legato spune că aceasta este o formă a „sindromului John Wayne”: bărbaţii tind să ignore simptomele unei boli şi nu merg la medic, de teamă că vor afla că au o problemă. Mai mult, femeile sunt mereu preocupate de siluetă, de alimentație, mănâncă mai puțin și își selectează hrana mai atent. Iată încă un motiv pentru a se bucura de mai mulți ani de viață.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…