De ce este vaccinul penumococic vital pentru copiii noștri?

România și Estonia sunt singurele țări din uniunea Europeană care nu au un program național de vaccinare anti-pneumococică pentru sugari sau grupuri de pacienți la risc. Ministrul Sănătătii, Florian Bodog, a declarat că, în acest an, ministerul va finanța, în premieră, achiziționarea vaccinului pneumococic pentru copii, care poate preveni anumite cazuri de pneumonie, meningită sau sepsis.

În contextul general în care imunizarea în România este într-un mare impas, țara noastră înregistrând cea mai mare scădere a ratei vaccinării din 190 de țări analizate în cel mai recent studiu Lancet pe acest subiect, a nu crea un cadru facil pentru vaccinare, a nu asigura stocuri suficiente sau a întârzia achiziția unui vaccin poate avea urmări tragice.

Bolile pneumococice, rezistente la antibiotice

În România, se înregistrează anual peste 573.000 de cazuri de boli pneumococice invazive, dintre care peste 9.500 sunt soldate cu decese. Dintre acestea, câteva sute sunt copii. Tratamentul bolilor pneumococice invazive necesită, în mod normal, internare în spital, iar infecțiile complicate pot necesita extinderea duratei de tratament și/sau tratament de specialitate în secții de boli infecțioase pediatrice.

La nivel global, pneumonia ucide anual peste 1,6 milioane de oameni, dintre care aproape jumătate sunt copii, spun statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Principala problemă de sănătate publică la nivel global și regional, pneumonia, este cauza pentru aproape 15% din toate decesele copiilor cu vârste sub 5 ani, ucigând mai mult de 900.000 de copii între anii 2000 și 2015. În România, țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile în rândul Statelor Membre (9,7 copii morți la 1.000 de nou-născuți), tot pneumonia este principala cauză a deceselor la copiii cu vârste de până la 5 ani. Această boală este responsabilă pentru 29% dintre decesele copiilor români.

Pneumococul este responsabil și pentru celelalte boli frecvente la copii în primii ani de viață. „Să nu uităm faptul că în literatura de specialitate se precizează că cea mai frecventă boală infecțioasă a copilului în primii doi ani de viață este otita medie acută, adică otita supurată. În procent de 30%, agentul etiologic este reprezentat de pneumococ. De asemenea, sinuzitele sunt cauzate în proporție de 41% de către pneumococ”, explică Prof. Dr. Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pneumologie Pediatrică. Soluția pentru această problemă majoră pentru sănătatea publică este vaccinarea anti-pneumococică cu vaccinul cu cele mai multe valențe.

În contextul unei incidențe deloc de neglijat a bolilor penumococice, specialiștii mai atrag atenția asupra rezistenței la antibiotice, din ce în ce mai întâlnită în bolile pneumococice –  și care are efecte atât asupra sugarilor, cât și a altor grupe de vârstă la risc expuse infecțiilor pneumococice.

Vaccinul cu cele mai multe serotipuri, soluția medicilor

În cadrul conferinței naționale RoVaccin cu tema „Vaccinarea – urgență de sănătate publică”, care a avut loc în data de 25 martie 2017 la București, prof. dr. Ron Dagan de la Soroka University Medical Center, Beer-Sheva, Israel, a prezentat impactul vaccinării pneumococice asupra rezistenței la antibiotice, sumarizând rezultatele a două studii, unul realizat în zona de Sud a Israelului, în perioada 2008-2011, și unul realizat în Centrul României.

Autorii studiului susțin necesitatea unei abordări prudente în tratamentul copiilor cu afecțiuni ale aparatului respirator, având în vedere rezistența Streptococcus pneumoniae la un număr considerabil de antibiotice. Totodată, aceștia observă faptul că introducerea vaccinului pneumococic cu cele mai multe serotipuri (PVC13) la nivel național ar reduce semnificativ bolile asociate pneumococului, precum și bolile cauzate de rezistența la antibiotice a S. pneumoniae.

Serotipurile 19A si 6A se asociază frecvent cu multi-rezistența la antibiotice și serotipul 3 se asociază cu un prognostic în general mai sever și cu o rată crescută de fatalitate.

Jumătate dintre pneumonii, rezistente la penicilină

Articolele publicate în ultimii ani furnizează date importante referitoare la distribuția serotipurilor pneumococice în Romania, în boli pneumococice invazive, otita medie acută, pneumonie acută comunitară, portaj nazofaringian.

Pneumoniile domină infecțiile pneumococice, iar jumătate dintre acestea reprezintă rezistență la penicilină în cazul infecțiilor invazive. Rezistența la eritromicină este, de asemenea, mare, ajungând la aproape 60% din totalul tulpinilor izolate. „Acest lucru este îngrijorător, fiind vorba despre antibiotice de elecție în tratamentul bolilor pneumococice, macrolidele fiind de generație mai nouă în tratamentul infecțiilor respiratorii bacteriene.” – spunea Alexandru Rafila în cadrul unei dezbateri în Senatul României cu tema „VACCINAREA – PRIORITATE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ȘI POSIBILĂ TEMĂ DE SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ”.

Un alt studiu efectuat în regiunea Brașov, a evaluat caracteristicile epidemiologice și microbiologice ale episoadelor de otită medie acută, la 212 copii cu vârste sub 5 ani. Streptococcus pneumoniae a fost cel mai frecvent agent etiologic izolat, urmat de Haemophilus influenzae non-tipabil, Streptococcus pyogenes si Moraxella catarrhalis. Dintre tulpinile izolate, 93.8% au fost rezistente la penicilină. Ratele de rezistență ale pneumococului la trimetoprim–sulfametoxazol, eritromicină și clindamicină au fost de 75.0%, 58.3% și respectiv  35.4%. Multi-rezistența a fost identificată la 68.7% dintre tulpinile izolate.  87.5% dintre tulpini sunt acoperite vaccinul 13-valent (PCV13). Continuarea pe EVZ.RO. 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: