Din cuprinsul articolului
O piele frumoasă și sănătoasă este dorința oamenilor, dintotdeauna. Din păcate, stilul alimentar, stresul, abuzul de medicamente, consumul de alcool/tutun/stupefiante, poluarea sunt doar câțiva dintre factorii care ne afectează pielea. De aceea, nu doar că trebuie să fii ceva mai atent la toate aceste aspecte, dar se impune și apelarea la un medic dermatolog.
Orice schimbare pe piele trebuie investigată
Pielea este considerată cel mai mare organ al corpului nostru, așa că trebuie să avem mare grijă de ea. Orice modificare la nivelul acesteia, cum ar fi alunițe care și-au schimbat aspectul sau au devenit dureroase, pete de culoare roșu închis și cu tendințe de descuamare, răni care se vindecă foarte greu și nu numai, sunt motive bune pentru a apela la serviciile oferite de un medic specialist în dermatologie.
Ce știi despre dermatoscopie?
Înafară de consultația propriu-zisă, medicul va efectua cu siguranță și o dermatoscopie, o investigație realizată cu ajutorul unui dermatoscop. Este o procedură simplă, cu ajutorul căreia se poate depista din timp cancerul de piele, chiar și melanomul, chiar și în cazul în care nu se observă cu ochiul liber leziuni cutanate.
Cu ajutorul unui dermatoscop, medicul specialist va examina fiecare aluniță sau leziune, și va putea oferi un diagnostic exact. Chiar și în cazul în care nu sunt observate unele semne care te-ar putea duce cu gândul la cancer de piele, dacă ai pielea foarte albă, sau dacă alunițele și-au schimbat forma și aspectul, se impune o dermatoscopie. Este o operațiune simplă, neinvazivă, care se recomandă să fie efectuată o dată pe an, în afara sezonului estival.
Metodă exactă de diagnosticare
În ultima perioadă, verile au fost de-a dreptul toride, iar razele puternice ale soarelui și-au făcut simțită prezența din plin. De aceea, s-a observat că există un risc mai crescut ca oamenii să sufere de cancer de piele. De asemenea, acest risc este mai ridicat în cazul persoanelor care merg regulat la solar, care au multe alunițe sau negi la suprafața pielii, sau au în familie cazuri de cancer de piele.
Nu-ți face griji, nu vei simți nici o durere pe timpul investigației, și nici nu va trebui să te pregătești prea mult pentru aceasta. Vei fi nevoit doar să nu folosești loțiuni, creme sau soluții topice în acea zi și gata, totul este perfect.
Importanța dermatoscopiei
Cu ajutorul dermatoscopiei se face diferențierea leziunilor pigmentare de cele nepigmentare, precum și a celor de natură malignă față de cele necanceroase. Diagnosticarea verucilor, a afecțiunilor cutanate, a bolilor părului și a scapului, identificarea infecțiilor fungice sunt alte date pe care medicul specialist le ”primește” cu ajutorul dermatoscopiei.
A preveni este mai ușor decât să tratezi
De regulă, oamenii nu se prezintă la medicul dermatolog preventiv, ci atunci când se confruntă cu probleme sau semne deranjante. Cu toate acestea, și aici se aplică perfect expresia ”a preveni este mai ușor decât să tratezi”. De aceea, diagnosticarea din timp și corectă a anumitor afecțiuni, urmarea tratamentului prescris poate preveni probleme cu adevărat grave, care pot rezulta din ignorarea semnelor de început.
Cancerul de piele
Medicii specialiști susțin că un examen dermatologic trebuie efectuat de două ori pe an, pentru că în acest fel poți descoperi din timp acele formațiuni care au risc de a se transforma în cancer. Și, odată ce acestea sunt eliminate, riscul de a suferi de cancer de piele dispare și el.
Trei tipuri de cancer de piele
Avem de a face cu trei tipuri de cancer de piele. Sunt formațiuni translucide, pete pigmentare sau chiar alunițe. Cea mai gravă formă de cancer de piele este melanomul, care produce repede metastaze, și care la suprafața arată ca o simplă aluniță. Orice cancer de piele este depistat la timp dacă se merge regulat la medicul dermatolog, o dată la șase luni, și aceasta este șansa ta de a te vindeca complet de această afecțiune. Specialiștii dau asigurări că absolut toate formele de cancer de piele se vindecă, doar cu condiția să fie descoperite la timp.
Semne ale cancerului de piele
Pentru noi, oamenii obișnuiți, cancerul de piele este dificil de diferențiat, și de aceea adesea este ignorant. Cu toate acestea, orice modificare la nivelul aspectului pielii impune prezentarea de urgență la medicul specialist. Printre cele mai cunoscute semne și simptome ale cancerului de piele se află: o leziune care nu se vindecă în patru săptămâni, zonă tumefiată de culoare roșiatică, o pată de culoare maronie, o zonă depigmentată și rugoasă, care prezintă descuamare și sângerare, o zonă tumediată de culoare albă, cu aspect ”perlat”, însoțită uneori de vase fine de sânge la suprafață.
Recomandări de la specialiști
Pentru a preveni cancerul de piele, dar și alte afecțiuni cutanate, specialiștii au pentru tine câteva recomandări. Astfel, în primul rând, se recomandă o mai mare atenție atunci când vine vorba despre expunerea la soare. Da, știm, temperaturile de afară ne fac să ne gândim mai mult la plajă, și ”uităm” că pielea trebuie mereu protejată. De aceea, expunerea la soare trebuie făcută doar după ce înainte ai folosit o loțiune cu protecție ridicată. Aplicarea acestei loțiuni trebuie făcută zilnic, și nu doar când mergem la plajă. Nu uita: bronzul excesiv sau mersul prea des la solar nu ar trebui să devină obișnuință.
În cazul în care ai cazuri de cancer de piele în familie, mergi regulat la medicul specialist pentru a verifica dacă această afecțiune se dovedește a fi ereditară.
Dacă ai până în 40 de ani, se recomandă să mergi măcar o dată la doi ani la un control de specialitate. Pentru cei care au depășit această vârstă, examenul profilactic este bine să se efectueze de două ori pe an.