Sari la conținut

De ce este tensiunea arterială scăzută un ucigaș „tăcut”. Riscul afecțiunii crește odată cu vârsta

ameteala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Tensiunea arterială prea scăzută poate fi mai puțin periculoasă decât tensiunea arterială ridicată, dar asta nu înseamnă că ar trebui să o ignorați cu totul.

Tensiunea arterială scăzută poate încă prezenta riscuri pentru sănătate și adesea nu are simptome evidente – ceea ce o face și mai mortală.

Riscul de tensiune arterială scăzută crește odată cu vârsta

Tensiunea arterială scăzută este o afecțiune, cunoscută și sub numele de hipotensiune arterială, în care forța sângelui care împinge pereții arterelor este prea scăzută. Aceasta înseamnă că inima, creierul și alte părți ale corpului ar putea să nu primească suficient sânge.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg). În general, tensiunea arterială scăzută este o valoare mai mică de 90/60 mm Hg. Cu toate acestea, ceea ce este considerat tensiune arterială scăzută pentru o persoană ar putea fi normal pentru altcineva.

Este posibil ca tensiunea arterială scăzută să nu provoace simptome vizibile, dar efectele pot pune viața în pericol. Cauzele tensiunii arteriale scăzute includ deshidratarea și alte afecțiuni medicale grave.

Deoarece tensiunea arterială scăzută este frecventă fără simptome, nu se știe exact câți oameni afectează.

Totuși, hipotensiunea ortostatică pare să fie mai frecventă pe măsură ce îmbătrânești. Clinica Cleveland explică că se estimează că 5% dintre oameni îl au la vârsta de 50 de ani, în timp ce numărul crește la peste 30% la persoanele de peste 70 de ani.

@drmartinmckee

#DocTok #doctor #medicine #health #healthcare #healthcareworker #gp #generalpractitioner #nhs #nhsscotland #lowBP #lowbloodpressure

♬ original sound – Dr Martin 🩺📚

Un videoclip TikTok al medicului general scoțian, doctorul Martin McKee, analizează tensiunea arterială scăzută, subliniind faptul că tensiunea arterială perfectă pentru manual este 120/80.

Tensiunea arterială crescută este definită ca o valoare medie a tensiunii arteriale la domiciliu de 135 peste 85 și, din punct de vedere tehnic, definiția tensiunii arteriale scăzute este 90/60.

ameteli
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mică

Potrivit dr. Martin McKee, oamenii nu sunt de obicei conștienți că au tensiune arterială scăzută și, în mod normal, au tendința de a avea simptome ușoare înainte de a realiza că au această afecțiune.

  • Simptomele includ amețeli, senzații de vertij și episoade de leșin. Acest lucru s-ar putea să fie mai rău atunci când vă schimbați poziția (poate trecând de la poziția culact la șezut sau de la așezat la statul în picioare) sau după ce ați mâncat sau ați fost la toaletă.
  • Tensiunea arterială poate scădea dacă vă simțiți foarte rău cu o infecție semnificativă sau dacă ați avut pierderi semnificative de sânge. În cazul unei sângerări mari, medicii trimit pacienții direct la spital.
  • În alte circumstanțe, deshidratarea sau medicamentele pentru hipertensiune arterială pot cauza tensiune arterială scăzută, poate dacă doza este prea mare.
  • Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tensiunea arterială scade, în general, pe măsură ce devin mai puțin activi. Este posibil ca oamenii să dezvolte disfuncție autonomă pe măsură ce îmbătrânesc, atunci când sistemul nervos începe să nu regleze lucrurile.
  • Pacienții cu anemie, în special la femeile care au menstruație, dacă suferă de pierderi menstruale abundente, ar putea fi motivul din spatele simptomelor tensiunii arteriale scăzute.
  • Alte tulburări hormonale, cum ar fi boala Addison (afectată de niveluri scăzute de cortizol) pot scădea tensiunea arterială.

Dr. McKnee spune că pacienții sunt, în general, investigați examinând și găsind mai multe despre istoricul lor și făcând lucruri precum teste de sânge și chiar urmărirea inimii în cazul în care este implicată electroactivitatea inimii.

Dr. Martin McKee este un medic generalist care a studiat medicina la Universitatea din Glasgow, cu experiență anterioară de lucru în Farmacia Comunitară.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel