Categories: Stil de viaţă

De ce este spovedania balsamul sufletului?

Spovedania și beneficiile ei dovedite. Ştim şi facem diferenţa între bine şi rău. Când greşim recunoaştem asta şi ne cerem scuze. Sau poate că nu… Poate că am renunţat să ne asumăm greşelile într-o societate în care lauda de sine e la putere.

O astfel de societate riscă să slăbească însă din punct de vedere moral. Am renunţat la obiceiul spovedaniei şi n-am găsit  o altă metodă pentru mărturisirea greşelilor.

Studiile arată însă beneficiul unui astfel de demers. Cercetătorii au arătat că oameni care şi-au mărturisit comportamentul incorect au făcut ulterior efortul de a greşi mai puţin şi s-au implicat mai mult în activităţi morale.

Prin urmare, nu e doar suficient să ştim ce e bine şi ce e rău, ci trebuie să conştientizăm şi să transpunem în comportamentul cotidian acest lucru.

Din perspectivă religioasă, recunoaşterea greşelii, a păcatului deci, se face prin spovedanie.

Închipuit ca ramură nesănătoasă în propriul arbore genealogic, individul păcătos poate să oprească transmiterea păcatelor urmaşilor prin spovedanie. Dezlegaţi de greşeli, păcătosul nu va mai fi ramură uscată în arborele genealogic al neamului său, spovedania fiind remediul pentru vindecarea sa, dar şi a copiilor săi.

De aici şi vorba din popor „li s-a cam pierdut neamul”, cu referire la păcatul transmis din generaţie în generaţie necurăţit şi netratat, neiertat de Dumnezeu, ceea ce duce la îndepărtarea de El.

Cu cât oamenii se spovedesc mai des, cu atât se diminuează obişnuinţa de a păcătui, se redobândeşte starea de har şi creşte disponibilitatea de a face fapte bune.

Cel care a iertat păcatele oamenilor a fost Mântuitorul Hristos, înainte de a-l vindeca pe slăbănogul de la Vitezda i-a iertat păcatele, a iertat-o pe femeia desfrânată cu condiţia să se lase de acest păcat, iar pe Cruce s-a rugat Tatălui să-i ierte pe cei ce Îl prigonesc.

Dumnezeu fiind şi om adevărat, Mântuitorul a dat această putere apostolilor Săi şi urmaşilor legitimi: episcopi, preoţi şi diaconi: „Luaţi Duh Sfânt, cărora veţi ierta păcatele le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, ţinute vor fi”. (Ioan 20,21).

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

16 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

37 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

56 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: