Din cuprinsul articolului
Alimentația este un factor decisiv atunci când vine vorba despre sănătatea generală a organismului. Aceasta poate să susțină longevitatea sau, dimpotrivă, să afecteze în mod semnificativ calitatea vieții.
În mod ideal, alimentația trebuie să asigure toți nutrienții esențiali organismului. Vitaminele, mineralele, antioxidanții sunt numai câteva grupe importante de care organismul nostru are nevoi pentru a fi puternic și sănătos.
Din nefericire, însă, procesul termic prin care trec alimentele atunci când sunt gătite determină pierderea unor cantități din acești nutrienți. Astfel, unele alimente sunt mai benefice atunci când sunt consumate crude, pentru a nu-și pierde proprietățile în timpul gătirii.
Acest lucru nu se aplică și roșiilor, însă, care sunt cu mult mai benefice pentru organism atunci când sunt gătite. Acestea conțin licopen, un antioxidant care este potențat odată cu prepararea termică.
Roșiile, mai sănătoase dacă le consumi gătite
Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare care sunt beneficiile licopenului și cum poate fi acesta activat de prepararea termică.
„Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude.
Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!
Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare) Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.
În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.
Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, explică nutriționistul.