Categories: Stil de viaţă

De ce este importantă propriocepția în dezvoltarea copilului

Ai observat cum cel mic are tendința, obiceiul de a-și lovi picioarele în timpul mersului? Are o postură necorespunzătoare și se dezechilibrează frecvent atunci când stă pe scaun? Ai văzut cum desenează cu creionul până rupe foaia sau instrumentul de scris? Îi este dificil să construiască un turn din curburi, deoarece apasă prea tare? Îi place să se miște continuu? Îi este dificil să realizeze diverse mișcări de gimnastică, refuzând să participe la orele de sport? Are somnul agitat? Dacă ai răspuns da la aceste întrebări, atunci află ce trebuie să faci ca să rezolvi această mică problemă a copilului tău din articolul de mai jos. 

Șirul acestor situații ar putea continua la nesfârșit, dar cauza o reprezintă dificultățile de procesare senzorială a propriocepției, iar în situațiile descrise mai sus, copilul de fapt caută această senzație. Despre importanța propriocepției în dezvoltarea copilului ne-a povestit Ionela Manolache, kinetoterapeut și terapeut din București.

Ce este propriocepția:

Propriocepția, această abilitate a corpului nostru este controlată de receptori de la nivelul ligamentelor, mușchilor și articulațiilor și este transmisă la nivelul sistemului nervos, unde sunt analizate informațiile. Acesta din urmă comandă mușchilor și articulațiilor cum să acționeze în mers, în alergare, în cățărat, în urcatul și coborâtul scărilor, la ridicarea unor greutăți, la aruncarea unei mingi, la încheiatul șireturilor de la pantofi, la îmbrăcatul și dezbrăcatul hainelor, la tăiatul cu foarfeca sau tăiatul alimentelor, chiar și la cântatul la un instrument cu sau fără văz, ne-a explicat terapeutul.

Cum se poate antrena propriocepția:

Exercițiile care antrenează propriocepția sunt cele care se bazează pe mișcarea membrelor superioare și inferioare care presupun coordonarea, forța, precizia în realizarea activităților grosiere și fine, alături de controlul postural.

De exemplu, putem antrena forța și coordonarea brațelor atunci când ne deplasăm pe o placă cu rotile, cu ajutorul mâinilor. Din poziție sezândă pe placa cu rotile, prin deplasarea simetrică sau alternativă a picioarelor, antrenăm forța și coordonarea lor, dar și controlul postural. Practic prin această activitate, musculatura abdominală lucrează la fel de mult, fără a fi necesar să îi forțezi pe micuții tăi să facă abdomene. Încercă acest exercițiu acasă și vei vedea cât de distractiv va fi pentru amândoi, a mai explicat specialistul.

De asemenea, psihologul mai spus că poți încerca acasă, cu copilul, să imiți mersul unor animale, mersul în vârful picioarelor, deplasarea pe palme, mersul ursului, săritura broscuței, pentru a-ți pune imaginația la încercare și a vă distra împreună.

Cum putem calma un copil aflat în căutare de senzații proprioceptive:

În timpul activităților la masă poți aplica mici greutăți, care au rolul de a-l calma, oferindu-i senzația de care are nevoie. De exemplu, o pernă cu nisip pusă pe genunchi, fără să depășească 10% din greutatea copilului, greutățile aplicate la nivelul gleznelor pe care le poate purta oriunde, o vestă sau o centură cu greutăți aplicate. Totodată, un masaj profund la nivelul membrelor superioare și inferioare, dar și pe spate sau mai ușor va relaxa grupele de mușchi, va calma copilul care îți va acorda toată atenția, a mai spus kinetoterapeutul.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

10 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

10 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: