Din ce în ce mai mulți copii au probleme cu greutatea. Mulți sunt deja peste limită, fiind diagnosticați cu obezitate infantilă. Această situație, spun medicii, este extrem de gravă, deoarece aceștia au toate șansele de a deveni adulți cu diabet zaharat de tip 2 sau alte boli grave.
De aceea, este necesar un program de reducere a greutății corporale în rândul copiilor. Ideal este, conform nutriționiștilor, ca un copil să aibă 3 mese pe zi, principale și 2 gustări. De preferat, la aceeași oră. Tot nutriționiștii susțin că un copil ar trebui să consume cât mai multe legume, fibre, proteine, să evite grăsimile și excesul de carbohidrați. Dar și dulciurile. Totul să fie consumat cu măsură. De asemenea, ar trebuie să fie scoase din meniul unui copil alimentele de tip fast food și sucurile carbogazoase. Poate mânca dulciuri dar cu limită.
Foarte important este ca părintele să respecte preferințele culinare ale copilului. Acesta nu trebuie supus unui regim alimentar strict sau sever. Trebuie, practic, schimbat stilul de viață și nu să se inoculeze în mintea copilului anumite frustrări legate de alimentație.
De asemenea, trebuie ca cel mic să fie încurajat să facă sport. Multă mișcare, zilnic. Sedentarismul este principala cauză a obezității infantile.
Un copil care nu este ajutat să se dezvolte sănătos și care ajunge la obezitatea infantilă va avea multe complicații. Acesta va fi predispus la boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, va avea anumite afectări ale articulațiilor, mușchilor. Dar va fi înclinat și spre depresia, stima sa fiind mult diminuata din pricina aspectului fizic.
Reține! Orice părinte trebuie să înțeleagă, spun medicii, că obezitatea crește riscul mai multor afecțiuni cu consecințe grave asupra sănătății, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. De asemenea este asociată cu afecțiuni respiratorii cum ar fi astmul bronșic, sindromul de obezitate-hipoventilație și apneea obstructivă de somn.