Din cuprinsul articolului
Cafeaua nu este doar gustoasă și energizantă, ci poate fi și extrem de bună pentru tine.
În ultimii ani și decenii, oamenii de știință au studiat efectele cafelei asupra diferitelor aspecte ale sănătății. Rezultatele lor au fost absolut uimitoare.
Iată 7 motive pentru care cafeaua poate fi de fapt una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.
Cafeaua nu doar te ține treaz, ci te poate face și mai inteligent.
Ingredientul activ din cafea este cofeina, care este un stimulent și cea mai des consumată substanță psihoactivă din lume.
Cofeina funcționează în creier prin blocarea efectelor unui neurotransmițător inhibitor numit adenozină.
Prin blocarea efectelor inhibitoare ale adenozinei, cofeina crește de fapt declanșarea neuronilor în creier și eliberarea altor neurotransmițători precum dopamina și norepinefrina.
Există un motiv bun pentru care veți găsi cofeină în majoritatea suplimentelor comerciale pentru arderea grăsimilor.
Cofeina, parțial datorită efectului său stimulant asupra sistemului nervos central, crește atât metabolismul, cât și oxidarea acizilor grași.
De asemenea, poate îmbunătăți performanța atletică în mai multe moduri, inclusiv prin mobilizarea acizilor grași din țesuturile adipoase.
Diabetul de tip 2 este o boală legată de stilul de viață care a atins proporții epidemice. A crescut de 10 ori în câteva decenii și acum afectează aproximativ 300 de milioane de oameni.
Această boală se caracterizează prin niveluri ridicate de glucoză din sânge din cauza rezistenței la insulină sau a incapacității de a produce insulină.
În studiile observaționale, cafeaua a fost asociată în mod repetat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Reducerea riscului variază de la 23% până la 67%.
Cafeaua nu numai că te poate face mai inteligent pe termen scurt, dar îți poate proteja și creierul la bătrânețe.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă din lume și o cauză principală a demenței.
În studii prospective, băutorii de cafea au un risc cu până la 60% mai mic de a face Alzheimer și demență.
Ficatul este un organ remarcabil care îndeplinește sute de funcții vitale în corpul tău.
Este vulnerabil la capcanele dietei moderne, cum ar fi consumul prea mult de alcool sau fructoză.
Ciroza este stadiul final al leziunilor hepatice cauzate de boli precum alcoolismul și hepatita, unde țesutul hepatic a fost în mare parte înlocuit cu țesut cicatricial.
Mai multe studii au arătat că cafeaua poate reduce riscul de ciroză cu până la 80%. Cei care au băut 4 sau mai multe căni pe zi au simțit cel mai puternic efect.
De asemenea, cafeaua poate reduce riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%
Mulți oameni încă mai cred că cafeaua este nesănătoasă.
Acest lucru nu este surprinzător, deoarece este obișnuit ca înțelepciunea convențională să fie în contradicție cu ceea ce spun studiile.
Dar cafeaua te poate ajuta de fapt să trăiești mai mult.
Cafeaua nu este doar apă neagră.
Mulți dintre nutrienții din boabele de cafea se transformă în băutura finală, care conține de fapt o cantitate decentă de vitamine și minerale.
Poate că nu pare mult, dar dacă bei mai multe căni de cafea pe zi, se adună rapid.
Dar asta nu este tot. Cafeaua conține, de asemenea, cantități masive de antioxidanți.
De fapt, cafeaua este una dintre cele mai mari surse de antioxidanți din dieta occidentală, depășind chiar multe fructe și legume.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…