De ce este bine să amâni luarea unor decizii importante și să nu te grăbești să faci asta, de pildă, la 20 de ani? Acest organ atât de complex, creierul uman, este pe cât de sofisticat pe atât de plin de secrete, așa încât oamenii de știință sunt, nu de puține ori, copleșiți de popriile descoperiri privind modul în care el funcționează. Ceea ce au aflat te poate ajuta să-și prioritizezi mai eficient planurile.
Tot ceea ce facem are legăturăcu creierul nostru, este centrul de comandă al întregului organism, o adevărată rețea gigant de semnale electrice capabil să transmită milioane de mesajul în corpul nostru. El nu se odihnește nici chiar atunci când dormim. Uimitor, el procesează informații și în timpul somnului și chiar decide pentru noi când suntem inconștienți.
Studiile au arătat că maturizarea creierului se produce la finalul adolescenței și că dezvoltarea sa ar continua până pe la vârsta de 20 de ani.
Empatia, capacitatea de a face mai multe lucruri deodată și capacitatea de a lua decizii raționale sunt printre ultimele care se dezvoltă.
Studiile au arătat însă că, în realitate, acest proces ar dura până la vârsta de 40 de ani, când maturizarea este considerată deplină.
Astfel, potrivit unor cercetători de la University College London, cortexul prefrontal continua să își schimbe forma între 30 și 40 ani și chiar după această vârstă.
Descoperirea este importantă pentru că regiunea cu pricina face diferența dintre noi, oamenii, și alte viețuitoare.
Vorbim așadar despre interacțiunile sociale, planificarea acțiunilor, empatia și multe dintre trăsăturile noastre de personalitate.
Importantă, fără îndoială, această descoperire dezvăluie încă puțin din propria noastră lume, funcționarea creierului rămânând însă un vast teritoriu al cunoașterii și explorării.