Sari la conținut

De ce e mai importantă inteligența emoțională decât IQ-ul

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Oamenii de știință spun că inteligența emoțională ar fi mai importantă decât inteligența cognitivă sau IQ-ul. Chiar dacă, de cele mai multe ori, inteligența cognitivă primează în fața celei emoționale, iar mulți copii sunt educați în această notă, lucrurile ar trebui să stea exact invers.

Inteligența cognitivă poate fi și cuantificată, media încadrându-se în jurul valorii de 100, cu o minimă de 85 și o maximă de 115.

Inteligența emoțională este însă mai importantă pentru că datorită ei omul poate funcționa ca un întreg, având echilibrate ambele emisfere cerebrale. Inteligența emoțională are cinci mari componente care o definesc: autocunoașterea, stăpânirea de sine, motivația intrinsecă, empatia și abilitățile sociale.

Ce este inteligența emoțională

Despre inteligența emoțională a început să se vorbească mai mult în anii ’60, iar Daniel Goleman, scriitor, psiholog și jurnalist de știință, a scris mai multe cărți despre această formă de inteligență.

„Inteligența emoțională a căzut cumva pe plan secund în ultimii ani, în contextul în care tehnologia a evoluat foarte mult, iar oamenii sunt mult mai interesați de gadgeturi decât să se cunoască pe sine. Ca să înțelegem mai bine, inteligența emoțională este abilitatea de a recunoaște, opera și chiar manageria emoțiile proprii și chiar și pe ale celor apropiați”, explică psihologul gălățean Stelian Chivu.

Fiecare dintre noi are propriile programe negative și blocaje care ne limitează inteligența emoțională. De pildă, părinții își sfătuiesc de multe ori copiii să nu își exprime emoțiile, ceea ce nu este deloc bine.

Studiile de specialitate au stabilit că fiecare copil are o inteligență emoțională foarte dezvoltată. De cele mai multe ori, ceea ce gândesc și trăiesc ajung să și manifeste ulterior.

Tipuri de inteligență cognitivă

Ca să înțelegem mai bine diferențele dintre inteligența cognitivă – sau IQ, cum este cunoscută – și inteligența emoțională, e necesar să știm mai întâi ce este fiecare.

Inteligența cognitivă poate fi măsurată printr-o serie de teste, așa cum aminteam și anterior, și, conform teoriei inteligențelor multiple, a doctorului Howard Gardner, a fost împărțită în șapte categorii.

Prima categorie este inteligență lingvistică și vizează abilitățile de vorbire ale fiecăruia dintre noi.

A doua categorie este inteligență logico-matematică și privește capacitatea de-a face calcule matematice complexe cu ușurință.

Cea de-a treia categorie este inteligența spațială, o abilitate ce ne permite să vedem și să ne orientăm în spațiu.

A patra categorie este inteligența muzicală, ce include urechea muzicală și abilitatea de-a cânta și compune melodii.

A cincea categorie este inteligența kinestezică, care ne aduce abilitatea de-a identifica lucrurile prin atingere și învățarea prin manevrarea obiectelor.

A șasea categorie este inteligența intrapersonală, ce vizează capacitatea fiecăruia dintre noi de a ne conştientiza propriile emoţii, de a avea un bun raport cu noi înşine, adică de a fi mulţumiţi de noi, de a simţi pozitiv în legătură cu noi şi viaţa pe care o ducem.

A șaptea categorie este inteligența interpersonală, ce reprezintă măsura în care o persoană este conştientă de sentimentele, grijile şi nevoile celorlalţi, capabilă să iniţieze şi să întreţină relaţii de cooperare și în același timp constructive.

Acest tip de inteligență ne arată cum ne înţelegem rolul în societate, cât de responsabili şi implicaţi suntem, care sunt deprinderile noastre sociale și care este modul în care relaţionăm.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel