Toata lumea stie ca mierea este perfecta pentru copiii in crestere, ca este plina de vitamine si ca ajuta la vindecarea ranilor. V-ati intrebat, vreodata, ce contine de fapt mierea si daca face cu adevarat ceea ce se crede ca face?
Si, daca este un panaceu, de ce ar fi asa ceva?
Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum ca poti muri de ras sau că te ingrasi daca mananci cu pofta. Daca tot suntem la capitolul mancare haideti sa ne aducem aminte ca parintii ne incurajau cu mult entuziasm sa consumam cat de des se putea un produs care contine 82% zaharuri.
Ce parere aveti, astazi ati incuraja un copil sa manance echivalentul a 80 de grame de zahar cu 20 de ml de ceai? Haideti sa ridicam valul de pe subiect si sa aflam despre ce vorbim: subiectul nostru este mierea.
Este binecunoscut ca mierea este privita ca un panaceu pentru o pleiada de boli si probleme precum arsurile pielii, aciditatea gastrica, tromboflebita sau de ce nu, rinosinuzita si durerile de gat. De unde aceasta popularitatea mierii. Evident, mierea a fost singura sursa de dulce pana la “inventarea” trestiei de zahara sau a sfeclei.
In religia ebraica mierea este un simbol al anului nou cand se mananca mere inmuiate in miere iar in hinduism mierea este unul dintre cele 5 simboluri ale nemuririi.
Din punctul de vedere a sanatatii Coranul si Ayurveda o trateaza ca pe un medicament de sine statator. Asa ca sa nu ne mai miram de unde aceasta pasiune pentru miere. Multe cereale pentru copii contin miere din belsug, ca sa nu mai vorbim despre toate reclamele de la TV care promoveaza beneficiile pentru sanatate aduse de consumul de miere. Asa ca, in continuare, intrebarea ramane. Este mierea un panaceu?
Click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript”.