Categories: Stil de viaţă

De ce e bun pepenele în zilele caniculare și care e marea diferență între între fructele locale și cele de import

Din cuprinsul articolului

De ce e bun pepenele în zilele caniculare. Fructele de sezon sunt cea mai bună alegere pe care o puteți face pentru a vă proteja sănătatea. Pe lângă faptul că sunt mai ieftine, au și mulți nutrienți

O piersică suculentă sau o felie parfumată de pepene mâncate în mijlocul verii îți potolesc setea mai ceva ca un pahar cu apă, dar înainte de toate asigură organismului „plinul” de vitamine și nutrienți.
Fructele de sezon, spun nutriționiștii, nu sunt doar mai ieftine, ci mai gustoase și mai ferite de chimicale decât rubedeniile lor din alt anotimp. De altfel, un studiu recent realizat de Asociația Consumatorilor din Australia arată că majoritatea fructelor din afara sezonului vin chiar și de la patru mii de kilometri distanță, asta după ce au fost culese înainte de maturitate și înghețate. Așa se face că portocalele grecești, spre exemplu, care se găsesc în iulie la supermarketuri sunt scumpe, fără gust și cu un bagaj nutritiv egal cu zero.
Prin comparație, trufandalele din piețe bucură ochiul, dar și organismul. Dintre fructele de vară, zmeura, frăguțele, afinele, căpșunile, vișinele, cireșele și penele roșu alcătuiesc o echipă excelentă. Toate mustesc de vitamina C plus un fitonutrient numit acid elagic, care inhibă dezvoltarea și multiplicarea celulelor canceroase.

De ce e bun pepenele

Pentru zilele caniculare, alegeți pepenele roșu. Repară deficitul de electroliți, săruri de sodiu și potasiu care se pierd prin transpirație, iar pe deasupra conține licopen, substanța responsabilă de culoarea roșie, capabilă să îmbunătățească vederea sau să prevină bolile de inimă.
Și piersicele primesc notă maximă la capitolul vitamine, în special C și A. Efectul laxativ și detoxifiant le recomandă în dietele de slăbit, dar și în regimul asociat tratamentului afecțiunilor hepatice, tumorilor, herpesului, a durerilor reumatice, hipertensiunii arteriale și chiar anemiilor.
În același registru intră caisele, mai cu seamă cele portocalii închis, care conțin valori ridicate de betacaroten, fibre solubile și potasiu. „O cură cu aceste fructe delicioase este indicată pentru reglarea tensiunii arteriale, pentru o bună funcționare a colonului și pentru reglarea nivelului colesterolului”, subliniază expertul în nutriție Lygia Alexandrescu.
Prietenoase cu silueta sunt și prunele de vară, care se coc în iulie-august.
Aduc un aport considerabil de magneziu, sodiu, potasiu, fibre și fier, stimulează imunitatea și aduc o ameliorae vizibilă în afecțiunile nervoase.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

6 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

16 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

35 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: