Categories: Ştiri sănătate

De ce e bine să mâncăm MĂRAR? Are importante beneficii pentru sănătate, la unele dintre ele nici nu te-ai fi gândit

Folosit de majoritatea gospodinelor din bucătărie, mărarul are totodată importante beneficii pentru sănătate. Poate puţini ştiu însă, dar mărarul calmează tusea, stimulează sistemul digestiv, îndepărtează durerea de cap şi diminuează crampele intestinale. 

El este totodată de mare folos celor care vor să slăbească, având proprietăţi diuretice şi împiedicând retenţia de lichid în organism. În acelaşi timp, sucul de mărar are efecte în ceea ce priveşte combaterea calculilor renali, cistitelor şi infecţiilor renale.

Mărarul conține vitaminele A, C și grupul B (B1, B2, B5, B6, B9) și minerale, precum calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu, fosfor, zinc și sodiu. O linguriță cu semințe de mărar conține mai mult calciu decât o cană de lapte. Mărarul se poate consuma în întregime (frunze, semințe și tulpină) sub formă de pulbere, tinctură, ceai sau infuzie.

Din seminţele de mărar se prepară infuzii, tablete, tincturi și pulberi, dar, din ele se extrage, în acelşai timp, şi un ulei esențial.

Frunzele și semințele mărarului au o cantitate însemnată de ulei volatil, bogat în anetol și carvonă (un puternic antioxidant specific și dafinului și chimenului), cu un puternic efect anti-cancerigen și un efect pozitiv asupra respirației. Bogat în potasiu, sodiu și sulf, mărarul este un foarte bun diuretic.

Ameliorează anxietatea și epuizarea nervoasă, insomia, tulburările digestive și ajută la întărirea unghiilor. Un consum constant al mărarului duce la reducerea colesterolului rău.

De asemenea, mărarul este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentară, mestecarea frunzelor de mărar putând calma durerile. Uleiul de mărar utilizat în combinații cu alte uleiuri, sau diluat cu apă, este un remediu intern pentru flatulență în cazul sugarilor.

Frunzele conțin cantități mici de estrogen, hormonul feminin care ajută la creșterea naturală a sânilor și menținerea mâinilor frumoase.

Frunzele, care au eficiență maximă atunci când sunt utilizate în stare proaspătă, se folosesc și la prepararea de cataplasme și comprese ce pot fi folosite pentru vindecarea infecțiilor.

Infuzia din semințele de mărar este folosită pentru a opri sughițul, durerile de cap, tusea la copii, stimulează lactația, ajută la eliminarea gazelor intestinale și la diminuarea crampelelor și are acțiune de antiseptic intestinal.

Sucul obținut din frunze proaspete stimulează activitatea rinichilor, previne și combate calculii, cistitele și infecțiile renale.

În bucătărie, mărarul este folosit pentru aromatizarea diverselor preparate, precum supe, sosuri, salate, murături, borș, pește, pe care le face mai digerabile și le intensifică gustul. Semințele sunt folosite la prepararea lichiorurilor și a gemurilor.

Uleiul de mărar nu este indicat în timpul sarcinii şi alăptării

Recent Posts

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

4 minute ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

33 de minute ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

54 de minute ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

o oră ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

2 ore ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

2 ore ago

Citeste si: