Din cuprinsul articolului
Credeai că oul se mănâncă doar dimineața? Ei bine, un ou fiert seara inainte culcare poate fi o gustare ideală, potrivit lui Nick Bitz, fitoterapeut si autor stiintific al paginii YouTheory de pe Instagram.
Specialistul sustine ca este indicat sa mananci un ou, fie el fiert, posat sau ochi, atunci cand Luna este in faza maxima.
Bogat in proteine, oul te ajuta sa dormi mai bine, arata cercetatorul. „Am descoperit ca daca mananci o portie mica de proteine inainte de somn, cam sase grame de proteine, ceea ce este echivalentul unui ou, iti echilibreaza nivelul glicemiei pentru aproape toata noaptea”, a explicat Dr. Bitz la cea mai recenta conferinta Well+Good TALK din New York.
Proteinele induc somnul
Femeile sunt cele mai expuse la dereglarile glucozei din sange, iar reactia organismului este de a produce cortizol, hormon eliberat ca raspuns la stres, intrerupand somnul si generand stari de insomnie.
Doar sase grame de proteine pot induce somnul seara. Insa daca nu obisnuiesti sa consumi omleta seara, ai si alte surse la indemana, scrie Well+Good. O mana de caju, o lingura cu varf de iaurt grecesc sau o jumatate de ceasca de naut prajit constituie o gustare plina de proteine care te ajuta sa te bucuri de un somn lin.
Ouăle fierte, bune pentru siluetă şi psihic
Albuşul de ou este o proteină completă, pentru că nu conţine nici lactoză, nici colesterol sau alte grăsimi, ci foarte multe vitamine şi minerale (niacină, riboflavină, magneziu, potasiu). Un consum ponderat de albuş reduce cu 60-70% riscul de boli metabolice, care pot deregla buna funcţionare a glandelor (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale). În plus, conferă o stare de bună dispoziţie.
„Conţinutul de acid glutamic din albuşul de ou este o permanentă sursă de vitalitate a scoarţei cerebrale, scăzând riscul de boli nervoase şi de apariţie a psihozei. Acidul glutamic este esenţial în susţinerea tuturor funcţiilor sistemului nervos. Pentru că este puternic alergen, nu este recomandat copiilor mai mici de 2 ani”, precizează nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Gălbenuşul de ouă este cel care conţine colesterol, de aceea nu trebuie să mâncaţi mai mult de două pe zi. Este recomandat celor care suferă de gastrită, ulcer, eneterocolită şi alte probleme digestive, dar interzis celor care au litiază biliară, diabetul zaharat, ateroscleroză şi hipercolesterolemie. Oul nu cade greu la stomac, din contră, se digeră foarte uşor dacă este proaspăt. Cu cât este gătit mai mult, cu atât va fi mai greu de digerat.
Oul fiert moale se digeră în întregime după o oră-două, oul fiert tare sau omleta, după trei ore. Medicii recomandă oul fiert tare, mai ales celor care ţin regim alimentar de slăbire, pentru că se digeră mai greu şi amână senzaţia de foame. Ouăle prăjite nu sunt recomandate, conţin compuşi toxici şi sunt greu de digerat.
Alte beneficii
Mâncatul unui ou seara poate avea și alte beneficii pentru sănătate:
- Aport de nutrienți esențiali: Ouăle conțin o varietate de nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina D, vitamina B12, seleniu și colină. Aceste substanțe nutritive pot susține sănătatea generală, inclusiv sănătatea oaselor, funcția cognitivă și funcționarea sistemului nervos.
- O sursă de energie: Ouăle pot oferi o sursă de energie constantă datorită conținutului lor de proteine și grăsimi sănătoase. Consumul unui ou seara poate furniza corpului tău o sursă de energie pe termen lung, ceea ce poate fi benefic dacă intenționezi să te antrenezi sau să ai activități în timpul serii.
- Reglarea zahărului din sânge: Ouăle au un conținut scăzut de carbohidrați și zahăr, ceea ce poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să evite fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge.