Sari la conținut

De ce e bine să facem copii la tinerețe?

a one month old caucasian baby

Evoluția societății, bună pe de-o parte, are și efecte colaterale mai puțin favorabile, atunci când vine vorba de fertilitate. Vârsta la care oamenii au copii tot crește, alimentată poate și de tot felul de cazuri celebre. Spre exemplu, actrițele de la Hollywood care au primul copil – unele – chiar și după 45 de ani. Dacă e sau nu e bine, explică, pentru Doctorul zilei, dr. Cezara Bucur medic primar Obstetrică-Ginecologie

Dana Lascu

În zilele noastre, tot mai multe femei amână momentul maternită- ţii până la vârste înaintate, după 35 de ani sau chiar mai mult. „Printre principalele motive se numără procuparea pentru carieră, lipsa pregătirii psihice şi emoţionale pentru creşterea unui copil și lipsa unei situaţii financiare stabile. Însă, conform statisticilor, după vârsta de 35 de ani, şansele de a rămâne însărcinată scad drastic, fie că este vorba despe o sarcină obținută pe cale naturală sau prin tehnici de reproducere umană asistată”, spune dr. Dr. Cezara Bucur medic primar Obstetrică- Ginecologie.

Rezerva ovariană nu e infinită

Femeile se nasc cu o rezervă ovariană finită, determinată genetic, cu o valoare aproximativă de 3 milioane de foliculi. Rezerva ovariană scade pe măsura trecerii anilor, această scă- dere fiind atât calitativă, cât și cantitativă. După vârsta de 35 de ani, atrezia foliculară (moartea celulară) este mai dramatică, lucru asociat cu probabilitatea din ce în ce mai mică de a obţine o sarcină, fie pe cale naturală, fie prin proceduri de reproducere umană asistată. „Aceasta este deosebirea dintre femei şi bărbaţi. Stocul de ovocite al femeii este finit, pe când spermatogeneza este un proces continuu, nu există o limită. Teoretic, bărbaţii pot procrea la nesfârşit, ceea ce la femei nu este posibil” spune dr. Cezara Bucur, medic, specialist cu peste 19 ani experienţă în domeniul reproducerii umane asistate.

Fertilitatea scade cu vârsta

Cele mai mari probleme apar la femeile care îşi planifică prima sarcina la o vârstă mai înaintată, de 40-45 de ani, rezerva ovariană fiind, în aceste cazuri foarte redusă. Conform statisticilor, peste vârsta de 40-41 de ani, 80% din ovocitele unei femei sunt anormale din punct de vedere genetic. Rezerva de ovocite a unei femei nu este regenerabilă şi nu poate fi refăcută, odată epuizată. Estimarea rezervei ovariene poate fi realizată prin testul de sânge AMH, explică medicul. Fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, însă anumite categorii de femei se confruntă, fie cu o rezervă ovariană scăzută încă de la naștere, fie modul de viață și factorii exogeni determină o pierdere mai accelerată a unei rezerve ovariene normale. Reducerea rezervei ovariene este cauzată și de afecţiuni ginecologice netratate (endometrioza mai ales cu localizare ovariană, intervențiile chirurgicale pentru înlăturarea chisturilor ovariene), cât şi de un mod de via- ţă defectuos. Fumatul și alimentaţia nesănătoasă sunt factori principali care duc la epuizarea mai rapidă a stocului de ovocite.

Contează și alimentația

Femeile care fumează, de exemplu, își epuizează rezerva ovariană cu doi ani mai repede decât este programată genetic.„Sunt ferm convinsă că toate produsele crescute cu hormoni pot influența funcția ovariană. Bineînţeles, contează foarte mult bagajul genetic. Este dominant. Dar, pe lângă acesta, e important modul de viaţă, cum suntem crescuţi, începând din fragedă copilărie. Cum ne alimentăm în timpul sarcinii, cum îi creştem și cum îi hrănim pe copii, are impact enorm asupra fertilită- ţii lor, ulterior. Aceste influențe ale factorilor exogeni asupra bagajului genetic poartă denumirea de efect epigenetic și se transmite de regulă peste o generație”, adaugă dr. Cezara Bucur.

Menopauza precoce

Un alt fenomen tot mai des întâlnit este apariţia menopauzei precoce. Menopauza este un proces biologic ce în mod natural ar trebui să se instaleze în jurul vârstei de 50 – 55 de ani, însă, din păcate, acum apare foarte des până în 45 de ani şi chiar până în 40 de ani. „Există o patologie anume, care se transmite genetic, care determină ca din mamă în fiică să apară o tendinţă de a consuma ovulele mai repede sau de a avea un număr mai scăzut de ovule la naștere – se numeşte menopauza genetică sau Premature Ovarian Failure (POF)”, dezvăluie dr. Cezara Bucur.

Ovulele mor mai repede

Atrezia ovocitară – epuizarea accelerată a ovulelor – înseamnă că ovocitele se consumă fără a parcurge ciclul lunar, de maturare, pe care ar trebui să-l aibă. Din nefericire, problema infertilită- ţii, atât cea feminină cât şi cea masculină, este în creştere indiferent de ţară sau pătura socială. De exemplu, în Israel, un copil din zece este născut prin fertilizare în vitro, iar tendinţa continuă să crească. Acest fenomen are mare legătură şi cu îmbătrânirea populaţiei. „Dacă acum zece ani vârsta medie pentru conceperea primului copil era de 23 spre 26 de ani, în prezent aceasta a crescut la 29 – 30 de ani”, explică specialistul. „Așadar, vă recomandăm să vă testați din timp potențialul fertil printr-o simplă analiză de sânge și astfel să vă puteți împlini visul de a deveni părinți”, conchide dr. Cezara Bucur.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel