De ce doare ficatul? PLUS: analize care scot la iveală bolile hepatice

Analiza relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanina (ALAT). Alături de aceasta, importante pentru evaluarea funcţiei ficatului sunt şi valorile bilirubinei, dar şi ecografia abdominală.

Dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi:„TGO – transaminaza glutamică oxaloacetică nu este relevantă pentru o boală hepatică; este mai degrabă relevanţă pentru infarctul miocardic sau atunci când muşchii suferă. Relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanină (ALAT). În ultima perioadă în limbajul medical şi ca şi prescurtare internaţională, este corect să se folosească ALAT în loc de TGP. Rezultatele acestei analize pot semnala dacă este în suferinţă celula hepatică – hepatocitul – „celula de aur a ficatului“. Bineînţeles, alături de ALAT funcţia ficatului în general poate fi evaluată şi în funcţie de valoarea bilirubinei. Dar, atenţie: bilirubina poate să crească şi în alte afecţiuni. De exemplu, în boli ale căilor biliare – pietre la fiere, icter mecanic etc. Ne confruntăm frecvent cu pacienţi în vârstă care ajung la noi cu icter, bănuindu-se o hepatită virală acută. Dar, de fapt, cel mai adesea, în astfel de situaţii este vorba de probleme ale căilor biliare sau probleme legate de pancreas şi nu de o suferinţă a ficatului din cauza unei hepatite acute.

Subliniez că pentru a se ajunge la un diagnostic corect, nu este suficient să luăm în calcul doar valorile crescute ale ALAT şi ale bilirubinei. Trebuie evaluate şi datele clinice, trebuie făcută o anamneză a stării pacientului. În plus, foarte importante sunt investigaţiile imagistice, în speţă ecografia abdominală. Aceasta poate releva dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia, procese înlocuitoare de spaţiu – tumori, dar şi existenţa unor obstacole – pietre la fiere – sau probleme cu pancreasul. Repet: alături de rezultatele analizelor şi date despre simptomatologia pacientului, ecografia abdominală poate completa tabloul şi poate conduce spre un diagnostic corect.

Hepatita B

Creşterea ALAT şi a bilirubinei pot sugera existenţa unei hepatite virale acute. Mai ales pentru Hepatia B care este surprinsă în faza acută mai frecvent decât hepatita C. Bineînţeles, dacă există suspiciunea de hepatită virală acută – ALAT şi bilirubina mărită, ficatul mărit plus simptome specifice hepatitei acute – trebuie efectuate analizele pentru anticorpii pentru hepatită B şi C. Medicul specialist este cel care poate interpreta şi corela rezultatele analizelor cu tabloul clinic şi investigaţiile imagistice. În plus, dacă se bănuieşte o hepatită, trebuie discutat cu pacientul şi văzut dacă a existat un context epidemiologic propice pentru transmiterea virusului. Atenţie, este puţin probabil să fie vorba de o transfuzie de sânge sau de utilizarea de instrumentar medical în cadrul unui spital. În ultima vreme, în spitale se acordă o atenţie deosebită acestor aspecte. În discuţia cu pacientul trebuie avute însă în vedere alte eventualităţi: piercing, manichiură, pedichiură, administrarea de droguri intravenos şi, nu în ultimul rând, contact sexual neprotejat. Pentru că atât hepatita B cât şi hepatita C sunt boli de transmitere sexuală.

Senzaţia de durere şi plenitutidine este cauzată cel mai adesea de problemele biliare

Adeseori se doreşte efectuarea unor analize şi investigaţii pentru ficat, persoanele în cauză susţinând că „le doare ficatul“. Atenţie, însă: ficatul nu doare decât foarte rar. Doar când există o distensie rapidă a capsulei hepatice – hematoame subcapsulare sau tumori explozive – situaţii mai rar întâlnite. Ceea ce doare şi disconfortul apărut pot fi cauzate de unghiul hepatic colonic, relevant pentru o boală digestivă – o colită de exemplu. Sau, frecvent în cazul femeilor, poate fi vorba de o colică biliară. Simptomele apar mai ales după prânzuri mai copioase, mai grase. Mai mult, pot apărea şi migrenele biliare – cefalee (durere de cap), stare de greaţă, uneori cu vertij. Senzaţia de durere şi plenitudine pe care pacientul o „percepe“ ca şi „durere în zona ficatului“ este dată de fapt de bilă. Medicul de familie este cel care îndrumă pacientul, îi recomandă analizele, investigaţiile necesare sau îl trimite la specialist.

Ficatul mărit

Atunci când alături de rezultatele mărite ale ALAT şi ale bilirubinei, la examenul ecografic se depistează şi ficatul mărit, trebuie exclusă o hepatită virală. Şi atunci se poate vorbi de steatoză hepatică, adică încărcarea grasă a celulei hepatice – ficatul gras. Steatoza hepatică poate fi depistată la cei care consumă alcool în cantităţi mari dar şi la persoanele obeze. În cazul obezităţii toate organele interne pot fi încărcate cu grăsime. şi, atunci şi ficatul este mai mare. De asemenea, tot pentru ficatul mărit şi analizele hepatice nu mult peste normal, nu trebuie uitate problemele biliare: dacă bila nu funcţionează bine, această disfuncţionalitate se reflectă şi asupra ficatului. Dacă apar probleme cu bila şi acestea persistă, în timp şi ficatul suferă. Atunci când vorbim de mărirea ficatului din cauza consumului mare de alcool, a obezităţii sau a problemelor cu bila – acestea pot fi rezolvate în general printr-un regim de viaţă sănătos: fără consum de alcool, trebuie evitate pe cât posibil prăjelile sau grăsimile, trebuie ţinută o dietă pentru scăderea în greutate, plus programul normal de muncă şi odihnă cu respectarea celor opt ore de somn pe zi. Iar pentru problemele căilor biliare trebuie consultat un specialist, în unele cazuri fiind recomandată operaţia de eliminare a pietrelor“.

Recent Posts

Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent

Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent. Ministrul Sebastian…

14 minute ago

BBC, despre un candidat la alegerile prezidențiale: A fost sustinut de o campanie agresiva pe social

BBC, despre candidatul prezidențial Calin Georgescu! Candidatul independent la prezidențiale a zguduit scena politică din…

44 de minute ago

Cine este și cu se ocupă fiul lui Călin Georgescu: „Asta mi-a zis tata, scurt și cuprinzător!”

Călin Georgescu a ieșit învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având un…

o oră ago

Fructe și legume pe care să le consumi cu atenție! Dr. Radu Țincu: „Apar forme foarte rare de cancer”

Consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide poate produce efecte nocive asupra…

2 ore ago

3 zodii care se vor scălda în BANI până la sfârșitul lunii noiembrie

Noiembrie se anunță a fi o lună cu adevărat de bun augur pentru 3 dintre…

2 ore ago

Medic specialist: La ce niveluri de colesterol trebuie să fii atent?

Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…

2 ore ago

Citeste si: