Din cuprinsul articolului
De ce devin bărbații distanți după nașterea copilului? Psiholog: „Nu știu cum să fugă mai repede. Va spune că este mult prea obosit”. Depresia postnatală.
Poate părea ciudat, dar și bărbații pot face depresie după nașterea unui copil. Iar la unii se manifestă mai accentuat, depinde cum sunt ei construiți ca oameni.
Dacă la femei o depresie după naștere pare ceva normal cât de cât, la bărbați ar putea fi considerată o „toană” sau „fiță”, dar medicii spun că nu este deloc așa. Depresia chiar există!
Care să fie motivele? Ei bine, nașterea unui copil este un amalgam de emoții, bucurie, anxietate, nerăbdare sau teamă, teama de necunoscut, pentru toți membrii familiei, de la viitorii părinți la viitorii bunici, însă fie le trăiește prin propria ființă și minte.
Astfel, ambii părinți se pot confrunta cu depresia postpartum, însă este nevoie de efort pentru a înțelege, dar mai ales accepta că toate aceste trăiri sunt firești și că ele pot fi depășite.
Pentru asta este nevoie să existe armonie și desigur, înțelegerea noului statul.
De altfel, această problemă este și obiect de studiu pentru mulți oameni de știință. Iar motivul este și faptul că depresia părinților va avea impact negativ asupra copilului.
Studiile realizate la University of Huddersfield au aratat ca problemele cu care se confrunta barbatii si femeile in timpul perioadei perinatale pot avea un impact semnificativ pe termen lung asupra copiilor si barbatii sunt, in general, reticenti in a discuta aspecte legate de sanatatea mintala.
Problema ar putea fi abordata la cursurile prenatale tinute intr-un moment al zilei cand este mai usor pentru barbati sa participe si ar trebui sa existe o constientizare a problemei, inclusiv literatura de specialitate care vizeaza barbatii.
Ce stă la baza depresiei postpartum la bărbați
Psihologul Radu Leca, citat de DC Medical, a subliniat care sunt elementele care stau la baza depresiei postpartum la bărbați, căci nici aceștia nu sunt scutiți de astfel de trăiri, dar mai ales, cum pot trece peste moment.
”Depresia post natală la tătici se bazează pe trei elemente extrem de simple, care sunt existente în universul unui viitor tată, actual tată:
– Lipsa de responsabilitate, nu știe sau nu înțelege, nu are cum să fie responsabil
– Neliniștea care apare imediat, din secunda doi în care copilul se naște, tatăl îl vede pe copil și atunci apare neliniștea
– O noțiune care este cumva vizualizată de către marile grupuri de mase populare, de bunici, ca fiind una tipică, respectiv nerăbdarea.
Nerăbdarea este cea care stă la baza unei dezvoltări psihoemoționale a viitorului tată în direcția acestei depresii postpartum”, a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.
Potrivit acestuia, proaspătul tată, ”din nerăbdare, nu reușește să ducă lucrurile la bun sfârșit, din nerăbdare nu știe cum să se comporte cu soția lui, din nerăbdare nu știe să își țină copilul în brațe, să îl înfașe, să îl spele, să îl alăpteze atunci
când mama nu poate să ofere laptele și trebuie să prepare biberoanele, nu are răbdare să le prepare, nu știe cum să fugă mai repede din dormitorul conjugal, în care va locui cel puțin 6 până la 9 luni, el va fugi și va spune că este mult prea
obosit, că el muncește, că are nevoie de liniște și că el are nevoie de somn”, mai spune psihologul citat de DC Medical.
Așadar, chiar dacă sanatatea psihica materna a fost mult timp un subiect important, iată că acum se observa un interes si pentru sanatatea psihica a barbatilor in timpul perioadei perinatale.
Vizitele la medic, discutiile cu moasele sunt axate foarte mult pe mame si copii si, adesea, nu reusesc sa ia in considerare si barbatii.
Ca rezultat, acestia s-ar putea simti exclusi din proces si in cazul in care sotia sufera de depresie antenatala sau postnatala, atunci exista un risc considerabil ca si barbatii sa sufere de depresie.
Din cauza impactului negativ pe care depresia părinților o are asupra copilului, nu doar a părinților înșiși și a relației, astfel de probleme trebuie identificate și soluționate cât mai rapid.