Sari la conținut

De ce Covid ucide atât de mulți copii mici ? Doctorii sunt derutați: „Nu am mai văzut asta nicăieri altundeva în lume”

boala X
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Nouă ipoteză despre boala care ar putea declanșa o nouă pandemie.

Covid-19 devastează Brazilia și, într-un nou record tulburător, pe care experții lucrează să îl înțeleagă, pare să ucidă bebeluși și copii mici într-un ritm neobișnuit de ridicat.

Experții consideră că sistemul spitalicesc suprasolicitat al Braziliei și accesul neuniform la asistența medicală sunt printre motivele pentru care bebelușii și copiii mici cedează virusului într-un ritm ridicat, conform New York Times.

De la începutul pandemiei, 832 de copii cu vârsta sub 5 ani au murit de virus, potrivit ministerului sănătății din Brazilia. Datele comparabile sunt rare, deoarece țările urmăresc impactul virusului în mod diferit, dar în Statele Unite, care are o populație mult mai mare decât Brazilia și un număr mai mare de decese din Covid-19, au murit 139 de copii cu vârsta sub 4 ani.

„Și numărul oficial al Braziliei în ceea ce privește decesele copiilor este probabil un subestim substanțial, întrucât lipsa unor teste pe scară largă înseamnă că multe cazuri rămân nediagnosticate”, a spus dr. Fátima Marinho, epidemiolog la Universitatea din São Paulo.

Dr. Marinho, care conduce un studiu care să evalueze numărul morților în rândul copiilor, atât pe baza cazurilor suspectate, cât și a celor confirmate, estimează că peste 2.200 de copii sub 5 ani au murit de la începutul pandemiei, inclusiv peste 1.600 de copii cu vârsta sub un an .

„Vedem un impact uriaș asupra copiilor”, a spus dr. Marinho. „Este un număr absurd de mare. Nu am văzut acest lucru nicăieri altundeva în lume „.

Experții din Brazilia, Europa și Statele Unite sunt de acord că numărul deceselor copiilor din cauza Covid-19 în Brazilia pare a fi deosebit de ridicat.

„Aceste numere sunt surprinzătoare. Acest lucru este mult mai mare decât ceea ce vedem în SUA ”, a declarat dr. Sean O’Leary, vicepreședintele comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie și specialist în boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Colorado Anschutz.  „Prin oricare dintre măsurile pe care le urmăm aici în SUA, aceste numere sunt destul de mari.”

Nu există dovezi disponibile cu privire la impactul mutațiilor virusului – despre care oamenii de știință spun că duc la cazuri mai severe de Covid la adulți tineri și sănătoși și cresc numărul de morți în Brazilia – asupra copiilor și tinerilor.

Dar experții spun că mutația P.1, care s-a răspândit pe scară largă în Brazilia, pare să conducă la rate mai mari de deces în rândul femeilor însărcinate. Unele femei cu Covid dau naștere la copii născuți morti sau prematuri deja infectați cu virusul, a spus dr. André Ricardo Ribas Freitas, epidemiolog la Colegiul São Leopoldo Mandic din Campinas, care a condus un studiu recent asupra impactului mutației.

„Putem afirma deja că mutația P.1 este mult mai severă la femeile gravide”, a spus dr. Ribas Freitas. „Și, de multe ori, dacă femeia însărcinată are virusul, este posibil ca bebelușul să nu supraviețuiască sau să moară amândoi”.

Mutația P.1 este de două ori mai contagioasă decât tulpina originală a coronavirusului depistată pentru prima dată în orașul Wuhan din China și poate reinfecta persoanele care s-au vindecat deja de COVID-19.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel