Categories: Stil de viaţă

De ce Covid este ușor pentru unii, dar mortal pentru alții? Oamenii de știință au în sfârșit explicația

De ce Covid este ușor pentru unii, dar mortal pentru alții? Într-un studiu revoluționar, oamenii de știință de la NYU Abu Dhabi, conduși de profesorul asociat de biologie Youssef Idaghdour, au identificat regulatorii cheie ai activității genetice asociate cu răspunsul imun anti-Covid.

Cercetarea, publicată recent în revista Human Genomics și desfășurată în colaborare cu experți medicali din diferite spitale din Abu Dhabi, s-a concentrat pe microARN – molecule mici de ARN care controlează activitatea genelor – și impactul acestora asupra severității COVID-19 în rândul a 259 de pacienți nevaccinati care locuiesc în Abu Dhabi.

De ce Covid este ușor pentru unii, dar mortal pentru alții? Oamenii de știință au în sfârșit explicația

Echipa de cercetare a folosit o analiză a mai multor seturi de date omice, inclusiv genotipuri, miARN și expresie ARNm, obținute de la pacienți la internarea la spital. În plus, au încorporat date fenotipice din dosarele electronice de sănătate. Printr-o examinare a 62 de variabile clinice și a nivelurilor de expresie a 632 de miARN, cercetătorii au identificat cu succes 97 de miARN asociate cu opt fenotipuri de sânge legate semnificativ de admiterea la UTI.

Potrivit unui raport al SciTechDaily, echipa a identificat cu succes microARN-uri specifice care s-au corelat cu un răspuns imunitar slăbit și o probabilitate crescută de admitere la UTI. Investigația lor a dat, de asemenea, prima analiză genomică cuprinzătoare a microARN-urilor din sânge la pacienții nevaccinați cu COVID-19 din regiunile Orientului Mijlociu, Africa de Nord și Asia de Sud, care au fost în mod tradițional subreprezentate în cercetarea genomică.

Astfel, oamenii de știință au observat modificări ale expresiei microARN în primele etape ale infecției. S-a constatat că aceste modificări sunt asociate cu trăsături distincte ale sângelui și cu moartea celulelor imune, permițând virusului să se sustragă sistemului imunitar și să se propagă mai eficient.

Descoperirile studiului genetic subliniază influența compoziției genetice a unui individ asupra funcției imune și severității bolii. Mai mult, ele oferă informații valoroase în îmbunătățirea prognosticului pacientului și a strategiilor de tratament. Cu eșantionul de populație divers implicat în studiu, există speranța că aceste descoperiri pot fi aplicate la aproximativ 30% din populația globală care locuiește în regiunea MENA și Asia de Sud.

Profesorul Idaghdour și-a exprimat entuziasmul față de constatări într-un comunicat de presă

„Aceste descoperiri ne îmbunătățesc înțelegerea de ce unii pacienți prezintă o rezistență mai mare împotriva COVID-19. Studiul demonstrează potențialul microARN-urilor ca biomarkeri promițători pentru evaluarea severității bolii și ca ținte pentru intervenții terapeutice.

În plus, metodologia folosită în acest studiu poate fi adaptată la alte populații, avansând în continuare înțelegerea noastră a modului în care reglarea genelor servește ca mecanism fundamental care influențează COVID-19 și, potențial, severitatea altor infecții”.

Recent Posts

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

7 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

8 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

8 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

8 ore ago

10 alimente care NU trebuie păstrate niciodată în frigider

Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…

9 ore ago

Noaptea magică în care se deschid cerurile. De Sfinții Mihail și Gavril pune asta sub pernă pentru a avea noroc și protecție.

În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…

9 ore ago

Citeste si: