Sânzienele sunt sărbătorite pe 24 iunie cu multă bucurie în suflet. Reprezentantele concrete ale sărbătorii sunt florile de sânziene, cu o mulțime de proprietăți.
Sânzienele sunt zâne bune cu părul bălai, întocmai ca florile de sânziene. jucăușe și mereu vesele. Nu sunt ca ielele, zânele rele și întunecate ale pădurii, care aduc numai suferință omului.
Sânzienele sunt pline de iubire și au dăruit proprietăți magice florilor galbene și mlădioase cu mireasmă dulceagă, care le poartă numele, ajutând oamenii să se vindece de multe boli trupești și sufletești.
În ziua de Sânziene ( 24 iunie) se spune că ele amuţesc cucul să nu mai cânte și îndepărtează răul și bolile celor care cred în ele. După această zi, femeile care nasc și poartă pe cap cununi de flori de sânziene au o naștere ușoară și un copil sănătos și frumos, iar fetele tinere care poartă la brâu flori de sânziene își vor găsi în acest an, alesul inimii.
Prima publicație despre valoarea medicinală a florilor de sânziene apare în anul 1753 și este făcută de Carl von Linne. Acesta este renumitul naturalist suedez din secolul al 18 – lea, care a stabilit regulile de bază ale clasificării plantelor. Metoda lui Linne a fost universal acceptată. Deoarece numele curent al plantelor variază foarte mult de la o limbă la alta, de la o regiune sau zonă lingvistică la alta, numele latin pe care Carl von Linee l-a dat plantelor a rămas fixat și este utilizat la scară universală până azi. Ca un omagiu adus acestui mare cercetător al naturii, se poate găsi majuscula L ( de la numele lui ) după numele științific al plantelor numite și clasificate de el. Astfel că denumirea științifică a sânzienelor îi poartă inițiala: Galium verum L, potrivit ”Leacuri din natură pentru trup și suflet”.
Sânzienele conțin așa-zisul cheag care este folosit pentru a precipita proteina din lapte în timpul producției de brânză. Coloranții florilor dau brânzei culoarea portocaliu-gălbuie și joacă, de asemenea, un rol major în gustul inconfundabil pe care îl lasă. Chiar și astăzi, în Anglia, brânza ”Cheshire cheese” este făcută cu sânziene. În Scoția, sânzienele sunt folosite și acum ca agent de colorare: rădăcinile colorează în roșu iar florile în galben. Florile sunt folosite de asemenea pentru aromatizarea și îngălbenirea băuturilor.
BENEFICII
Cea mai importantă proprietate a sânzienelor este cea de REGLARE ȘI VINDECARE A GLANDEI TIROIDE. Sânzienele reglează funcția tiroidiană atât în hipotiroidism, cât și în hipertiroidism. Ele reduc totodată riscul apariției nodulilor la glanda tiroidă și a cancerului tiroidian.
Sânzienele conțin taninuri, flavonizide, iridoide, acid citric, minerale, enzime, având și o puternică acțiune antiinflamatoare, analgezică, sedativă, cicatrizantă, antispastică, depurativă, ușor laxativă, care stimulează producerea și eliminarea bilei, previn calculii biliari, detoxifică ficatul și pancreasul. Au efect energizant și tonic general. Sânzienele de asemenea previn și ameliorează simptomele de demență, Alzheimer, tulburări de memorie, vertij, elimină riscul apariției cancerului laringian și previn patologiile corzilor vocale și a limbii. Mențin sănătatea aparatului urinar și frumusețea pielii.
Sânzienele reduc acumularea lichidelor în corp, au efect benefic pentru circulația sanguină și limfatică, protejează organismul de tumorile ganglionare. Ele purifică sângele și elimină acidului uric aflat în exces. Reduc spasmele și ușurează durerile nașterii.
Folosite extern, sânzienele vindecă multe afecțiuni ale pielii, fiind folosite în cazuri de furuncule, ulcerații, eczeme, râie, psoriazis, în plăgi maligne pe piele, în caz de reumatism, artroză și nevralgie intercostală.
CUM SE PREPARĂ CORECT CEAIUL DE SÂNZIENE
Ceaiul de sânziene nu se fierbe. Se prepară un macerat la rece dintr-o lingură de flori uscate de sânziene sau 3-4 linguri de flori proaspete de sânziene, care se adaugă la 250 ml apă rece. Se lasă vasul acoperit peste noapte ( 8-10 ore) iar dimineața se strecoară și se bea pe stomacul gol. După jumătate de oră se poate mânca. Cura se ține 30 de zile și maceratul se face proaspăt în fiecare seară. Dacă tratamentul se necesită reluat, se face o pauză de 3 săptămâni apoi se poate începe din nou.
RECOMANDARE
Pentru cei care au afecțiuni tiroidiene, se recomandă pe lângă administrarea internă a sânzienelor și ungerea zilnică a zonei glandei tiroide cu unguent de sânziene, care se găsește comercializat în magazinele naturiste. De asemenea se găsesc comercializate pe lângă ceaiul de sânziene și unguentul de sânziene, și capsule și tinctură de sânziene.
CONTRAINDICAȚII
Intoleranță la sânziene.
În cartea sa „Sănătate din farmacia Domnului”, fitoterapeutul Maria Treben spune despre ceaiul de sânziene că ar curăţa rinichii, ficatul, pancreasul şi splina de factorii patogeni. „Cei ce suferă de tulburari ale sistemului limfatic ar trebui să bea zilnic din acest ceai. Este indicat şi în cloroză, hidropizie şi junghiuri intercostale. Se recomandă atât ca utilizare externă pentru a se trata afecţiunile de vezică urinară, rinichi, ficat, pancreas, glandă tiroidă, dar şi pentru uz intern, prin administrarea a două-trei căni de ceai zilnic, pentru a trata dermatoze cronice, petele pigmentare, furuncule”, precizează Maria Treben.
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…