De ce auziți țiuituri sau simți presiune în urechi. Acufenele pot anunța creșterea tensiunii sau scăderea glicemiei

Din cuprinsul articolului

Acufenele, cunoscute și sub numele de țiuituri în urechi, reprezintă zgomote percepute în ureche asemănătoare unor țiuieli, fluierături sau sunete de altă natură, care pot fi ocazionale, intermitente sau continue. Ele pot fi cauzate de multiple factori și, deși de obicei nu semnalează o problemă medicală gravă, există cazuri în care pot fi simptome ale existenței unor tumori.

Există două tipuri principale de acufene: cele pe frecvențe înalte și cele pe frecvențe joase. Cele pe frecvență înaltă se aseamănă cu o țiuitură și pot apărea după expunerea la zgomote puternice, cum ar fi cele din medii cu muzică prea tare sau în urma unor traume sonore.

Cele pe frecvență joasă sunt resimțite ca o presiune sau sunet similar cu cel produs de o oală sub presiune. Atunci când acestea devin puternice, pot afecta semnificativ calitatea vieții, cauzând oboseală extremă, anxietate și depresie.

De ce apar țiuituri în urechi

Acufenele în sine nu reprezintă o afecțiune, ci mai degrabă un simptom legat de pierderea auzului. Există mai multe cauze ale acufenelor, cum ar fi tensiunea oscilantă (prea mare sau prea mică), hipoglicemia, stresul, oboseala sau lipsa somnului. Cu toate acestea, dacă aceste zgomote persistă mai mult de câteva zile, este important să consulți un medic specialist pentru investigații și diagnosticare adecvată.

Unele cauze posibile ale acufenelor includ traumele sonore frecvente din surse precum ascultarea muzicii la un volum excesiv, expunerea la zgomote puternice la locul de muncă sau utilizarea armelor de foc.

Factori precum vârsta, administrarea unor anumite medicamente sau afecțiuni precum boala Meniere pot contribui la apariția acufenelor. Boala Meniere este o afecțiune a urechii interne caracterizată de acumularea excesivă de lichid, care poate provoca acufene, amețeli și tulburări de auz. Alte cauze pot include infecțiile urechii, traumatismele externe sau afecțiuni ale urechii medii.

Deși, în majoritatea cazurilor, acufenele nu sunt o amenințare directă pentru sănătate, persistența lor pe o perioadă de mai mult de două săptămâni ar trebui să fie investigată de un specialist ORL, deoarece în cazuri rare pot fi asociate cu prezența unor tumori.

Recent Posts

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

1 minut ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

31 de minute ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

o oră ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

2 ore ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

3 ore ago

Citeste si: