De ce ar trebui să consumați mai mult UNT decât se recomandă

Dar ce este butiratul? Dieteticianul autorizat și cercetătorul în domeniul microbiomului intestinal Gail Cresci, PhD, RD, explică ce trebuie să știți despre acidul butirat.

Ce este butiratul?

Acidul butiric este un acid care se produce natural și la nivelul intestinelor atunci când bacteriile bune procesează fibrele.

Previne cancerul

Cel mai studiat beneficiu al aciului butiric este capacitatea acestuia de a preveni apariția cancerului de colon. Acidul butyric joacă un rol important în sănătatea sistemului digestiv, oferind principala sursă de energie pentru celulele colonului; acesta acoperă aproximativ 70% din nevoile lor energetice.

Și poate oferi și alte beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea sistemului imunitar, reducerea inflamației

Ce alimente conțin butirat?

Untul este o sursă bună de acid butiric, dar ar trebui să consumați mult mai mult decât se recomandă; este bogat în grăsimi saturate și poate crește riscul de boli cardiovasculare. În schimb, creșteți nivelul de acid butiric din corpup prin creșterea aportului zilnic de fibre cu alimente pe bază de plante.

Deoarece organismul dumneavoastră nu descompune fibrele în timpul procesului de digestie, acestea sunt lăsate pentru ca bacteriile intestinale să le descompună. Bacteriile intestinale sănătoase produc acid butiric din fibrele alimentare solubile și fermentabile pe care numai ele le pot descompune.

Alte surse includ prebioticele și suplimentele care sunt bogate în fibre.

Alimente pentru a spori producția de acid butiric

Puteți favoriza producția de acid butiric prin consumul de alimente bogate în fibre fermentabile. Pentru surse naturale excelente, consumați o dietă sănătoasă bogată în:

  • Fructe
  • Leguminoase
  • Legume
  • Cereale integrale

Amidonuri rezistente, cum ar fi cartofii fierți și orezul.

Este înțelept să consumați aceste alimente cu moderație (nu mai mult de 5% până la 6% din totalul caloriilor zilnice), deoarece sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol. Acestea includ:

  • Unt
  • Brânză
  • Lapte (de vacă, de oaie, de capră etc.)

Dacă nu consumați multe fibre, adăugați-le încet în dieta dumneavoastră și beți multe lichide pentru a menține hidratarea. Este posibil să aveți gaze sau balonare, dar acestea vor începe să dispară în câteva zile, spune Dr. Cresci.

„Dacă mănânci multe fibre și nu bei multă apă, poți deveni foarte constipat”, spune ea. „De asemenea, uitați-vă la urină. Țintiți spre un galben deschis pe tot parcursul zilei, ceea ce înseamnă că sunteți hidratat în mod adecvat.”

„Cel mai bun mod de a obține acid butiric este să mâncați fructe și legume proaspete care conțin fibre fermentabile solubile”, recomandă Dr. Cresci. „Hrănește-ți corpul astfel încât să producă acid butiric pentru tine”.

Ce face acidul butiric pentru corpul tău?

Cercetări recente sugerează că suplimentarea alimentației cu acid butiric ar putea încuraja pierderea în greutate, stabiliza glicemia, menține sau îmbunătăți funcția intestinală și proteja împotriva sau ajuta la tratarea bolilor.

Iată câteva dintre beneficiile pe care se crede că acidul butiric le-ar putea avea asupra organismului:

  1. Reduceți inflamația

Studiile au arătat că suplimentele de acid butiric pot reduce severitatea infecției bacteriene cauzatoare de boli (patogene) prin diminuarea inflamației.

De asemenea, cercetătorii au asociat nivelurile scăzute de butirat cu un risc crescut de boli inflamatorii intestinale și de cancer colorectal (de colon).

  1. Ameliorează afecțiunile gastrointestinale

Acidul butiric susține bariera intestinală, care împiedică bacteriile și alți microbi să pătrundă în sânge.

Într-un studiu, 66 de adulți cu sindrom de colon iritabil (IBS) care au luat o doză zilnică de butirat de sodiu au raportat mai puține dureri abdominale.

  1. Reduce riscul de cancer de colon

Alte cercetări arată că o dietă bogată în fibre alimentare, care încurajează producția de acid butiric, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de colon.

Recent cercetătorii arată tot mai mult interes referitor la efectele pozitive pe care acidul butiric le are asupra sistemului gastro-intestinal.

  1. Creșteți sensibilitatea la insulină

Persoanele cu diabet de tip 2 se confruntă adesea cu rezistență la insulină și obezitate. Deoarece butiratul ajută la producerea de hormoni intestinali care reglează nivelul de zahăr din sânge, acesta poate îmbunătăți aceste simptome. Un studiu a arătat o legătură potențială între producția de butirat și scăderea rezistenței la insulină.

  1. Protejează creierul

Alimentele și suplimentele prietenoase cu acidul butiric pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cercetătorii au arătat că poate proteja creierul și îi poate îmbunătăți capacitatea de adaptare (cunoscută sub numele de plasticitate).

Studiile timpurii sugerează că ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea accidentului vascular cerebral, a depresiei și a altor boli care afectează creierul, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer.

 

  1. Ține sub control bolile cardiovasculare

Unele studii sugerează că acidul butiric poate ajuta la protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare. Problemele cardiace și ale vaselor de sânge vă pot crește riscul de:

Ateroscleroză.

Insuficiență cardiacă.

Hipertensiune arterială.

Accident vascular cerebral, potrivit health.clevelandclinic.org.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

8 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

28 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

49 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: