Din cuprinsul articolului
Odată ajunse la menopauză, care apare de regulă între 45 şi 55 de ani, multe femei se confruntă nu doar cu schimbări fizice, ci și psihice, iar simptomele pot fi destul de neplăcute.
Pe lândă alimentaţia bazată pe legume verzi, lactate, fructe și mult pește, există câteva plante care ameliorează simptomele sumpărătoare ale menopauzei, cum ar fi de pildă bufeurile, insomnia sau stările de nervozitate.
De pildă, sucul de sfeclă roșie este bogat în nitrați, care îmbunătățesc circulația sângelui și fluxul de oxigen către creier. Dacă adăugăm la aceasta efectul asupra hormonilor studiat în unele studii de laborator, devine clar că există motive pentru femeile aflate la menopauză să includă această băutură în alegerile alimentare.
„Antioxidanții din sucul de sfeclă roșie susțin funcționarea ficatului, precum și detoxifierea eficientă a organismului în timpul menopauzei. Alegerile alimentare adecvate în menopauză pot facilita această fază a vieții unei femei prin furnizarea de nutrienți esențiali.
Câteva alte ingrediente din sfeclă roșie și potențialul lor au fost explorate în numeroase studii, inclusiv capacitatea lor de a influența echilibrul hormonal și metabolismul, rezistența oaselor și sănătatea generală”, explică medicul ginecolog dr. Madhur Sharma.
Fitoestrogenii din anumite alimente (soia, semințele de in, sfecla) „imită” eficient estrogenul, cu posibilă ameliorare a bufeurilor și mai puține schimbări de dispoziție.
Alimentele bogate în calciu întăresc oasele, reducând riscul de osteoporoză. Acizii grași Omega-3 sunt benefici pentru sănătatea inimii. în special în cazul femeilor aflate la menopauză. Și anume, s-a dovedit că riscurile cardiovasculare cresc după această etapă a perioadei reproductive, potrivit specialistului.
Alimentele bogate în fibre ajută la controlul greutății corporale, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduc schimbările bruşte de dispoziție.
Fructele și legumele bogate în antioxidanți luptă împotriva stresului oxidativ, ajutând pielea și sănătatea generală. O dietă echilibrată poate contribui în mare măsură la controlul simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții în timpul menopauzei.
Dr. Madhur Sharma descrie modalitățile în care sfecla roșie poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.
„Pe lângă efectul fitoestrogenilor asupra reglării nivelurilor hormonale, care pot ameliora cele mai intense simptome ale menopauzei (bufeuri și schimbări de dispoziție), consumul de sfeclă este o formă de sprijin natural pentru echilibrul hormonal. Fierul din sucul de sfeclă roșie luptă împotriva oboselii și crește nivelul de energie”, spune medicul ginecolog.
Sucul de sfeclă roșie poate ajuta la reducerea altor riscuri pentru sănătate la femeile aflate la menopauză. Medicul adaugă că această băutură este bogată în vitamine (cum ar fi acidul folic și vitamina C) și minerale (mangan și potasiu).
Toate acestea sunt necesare pentru menținerea sănătății generale în timpul menopauzei, deoarece oferă nutrienți esențiali pentru un număr mare de funcții ale corpului.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…